ßßß
Składniki: 1 kg. schabu bez kościsól, pieprzmąka pszennasmalec do smażeniaDodatki:1 kg. pieczarek4 cebule4 marchewki1 l. przecieru pomidorowego200g. koncentratu pomidorowego1 łyżka octu2 łyżeczki suszonej bazyliisólświeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Schab pokroić w 2 cm. plastry, delikatnie rozbić.Każdy oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące.Smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Pieczarki obrać, przekroić na pół ( małe zostawić w całości).Cebulę w pół plasterki, obrane marchewki w dość grube plastry.W głębokim naczyniu żaroodpornym lub blaszce, warstwami układać plastry schabu i warzywa.Czynność powtórzyć.Przecier dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym, octem, bazylią oraz solą i pieprzem.Zalewę wlać do naczynia.Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego