Wykonanie
Przepyszny, kruchy, mocno
pomidorowy schab z dużymi kawałkami warzyw.W trakcie
pieczenia mięsa możemy przygotować dodatki i podać wyśmienity obiad dla całej rodziny.Jako dodatki polecam
sałatkę ze świeżych warzyw typu mix
sałat z
fetą i
kaszę lub puree ziemniaczane.
Składniki: 1 kg.
schabu bez kości
sól,
pieprzmąka pszennasmalec do smażeniaDodatki:1 kg.
pieczarek4
cebule4
marchewki1 l.
przecieru pomidorowego200g.
koncentratu pomidorowego1 łyżka
octu2 łyżeczki suszonej
bazyliisólświeżo mielony
czarny pieprz Przygotowanie:
Schab pokroić w 2 cm. plastry, delikatnie rozbić.Każdy oprószyć
solą i
pieprzem oraz obtoczyć w
mące.Smażyć na rozgrzanym
smalcu, na rumiano z obu stron.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki obrać, przekroić na pół ( małe zostawić w całości).
Cebulę w pół plasterki, obrane
marchewki w dość grube plastry.W głębokim naczyniu żaroodpornym lub blaszce, warstwami układać plastry
schabu i warzywa.Czynność powtórzyć.Przecier dokładnie wymieszać z
koncentratem pomidorowym,
octem,
bazylią oraz
solą i
pieprzem.Zalewę wlać do naczynia.Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego