Wykonanie
Przepis rekomenduje Dwór Korona KarkonoszySKŁADNIKI SERNIKA:500g
ser Ricotta4
jajka4 łyżeczki
cukru pudru½ łyżeczki
proszku do pieczenia1łyżeczka budyniu
waniliowegoSKŁADNIKI MUSU:250g
maliny (mogą być mrożone)50g
cukru pudruWYKONANIE:Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy krążki do wyłożenia mini serniczków: z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości 5cm, zwijamy w rulon średnicy ok 6-7cm i spinamy np. zszywaczem do papieru by nam się nie rozwinęły. Posłużą nam za foremki do mini serniczków.Oddzielamy
białka od
żółtek. Z
białek ubijamy pianę.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą masę ok 2 minuty. Dodajemy
ser,
proszek do pieczenia i
budyń i jeszcze chwilę ubijamy do połączenia składników. Pianę z
białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Maliny zasypujemy
cukrem pudrem w rondelku i gotujemy je chwilę na wolnym ogniu ok. 5 minut, aby sos się zredukował. Pamiętajmy o mieszaniu, aby się nie przypaliły.
Maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Odstawiamy do wystygnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180*C – termoobieg. Krążki układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wypełniamy je masą
serową do ¾ wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Po wyciągnięciu z pieca należy odczekać 5-10 minut zanim odwiniemy papier od serniczka. Robimy to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.Na talerzu wykładamy 2-3 łyżki musu
malinowego, na mus kładziemy mini serniczek i posypujemy
cukrem pudrem. W sezonie można dodatkowo udekorować wypiek świeżymi
malinami. Najlepiej smakuje podany na ciepło.Opracowanie: www.dwor-korona.pl