Wykonanie
Połączenie
biszkoptu i
musu czekoladowego to doskonała propozycja na ciasto do
kawy lub nawet tort na specjalną okazję. Niewątpliwie jest to strzał w dziesiątkę w przypadku osób, które nie wyobrażają sobie życia bez
kakao w dowolnej ilości.Lekko
kakaowy biszkopt połączony ze słodką masą
czekoladową umili każdy, nawet najbardziej deszczowy wieczór. Takie ciasto może przyjmować różne formy i być wzbogacane
herbatnikami, kremem
mlecznym czy nawet
owocami.Jak przygotować
biszkopt z musem czekoladowym?Przygotowanie
biszkoptu czekoladowego nie różni się zbytnio od jego podstawowej wersji. Najważniejsze jest bowiem dodanie odpowiedniej ilości
czekolady o wysokiej zawartości
kakao. Jeśli chcesz, możesz podzielić mieszankę na mniejsze porcje, tworząc
biszkoptowe ciastka z
musem czekoladowym .Składniki na
biszkopt czekoladowy:200 g
cukru,150 g
mąki pszennej,6
jajek,1,5 tabliczki
czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,150 g
margaryny,4 g
proszku do pieczenia,szczypta
soli.Sposób przygotowania
biszkoptu:Rozpuść
czekoladę i
margarynę w kąpieli
wodnej. Po dokładnym roztopieniu odstaw masę do ostygnięcia. Ubij wszystkie
białka na sztywną pianę z dodatkiem
soli. W oddzielnym naczyniu wymieszaj
żółtka z
cukrem do powstania kremowej konsystencji. Przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do masy z
żółtek wraz z uprzednio rozpuszczoną
czekoladą i
margaryną. W celu rozluźnienia masy podczas mieszania dołóż kilka łyżek ubitych
białek. Skorzystaj z miksera aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dokładnym wymieszaniu dodaj pozostałą pianę i połącz wszystko za pomocą
łopatki lub łyżki.Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° C. Piecz około 35-45 minut.Równie ważnym elementem przygotowywanego ciasta jest również
mus czekoladowy. Będzie on niezbędny do przełożenia
biszkoptu po jego wystygnięciu.Składniki na
mus czekoladowy:250 g
serka mascarpone,1 tabliczka
czekolady gorzkiej 80% E.Wedel,150 ml
śmietanki 30%.Sposób przygotowania
musu czekoladowego:Podgrzej
śmietankę na małym ogniu. Dodaj posiekaną
czekoladę i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Odstaw masę do ostudzenia. Po wystygnięciu dodaj
serek mascarpone i dokładnie zmiksuj.Po przygotowaniu
biszkoptu i
kremu czekoladowego należy połączyć oba elementy. W tym celu przekrój ciasto w połowie, a następnie dodaj masę, równomiernie ją rozprowadzając. Przed podaniem schłodź deser w lodówce przez kilka godzin.Możesz również zamienić kolejność i nałożyć krem bezpośrednio na cienki
biszkopt. Wówczas dobrym pomysłem jest przysypanie górnej warstwy
kakao, co pozwoli na utrzymanie masy w ryzach. Jeśli chcesz, możesz także dodać
wiórki kokosowe lub drobno pokruszone
orzechy.Z czym podawać
biszkopt z musem czekoladowym?
Biszkopt z
musem czekoladowym sprawdzi się idealnie jako deser na spotkania przy
kawie lub zastępstwo klasycznych, ciężkich
tortów podczas imienin czy urodzin. Jeśli dodasz mniej
cukru, ciasto trafi również w gusta osób, które nie lubią słodkich kremów i stawiają na nieco bardziej wyraziste smaki.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/szampanska-babka-z-piankami-ptasie-mleczko/