ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z jabłek na kruchym cieście

Szarlotka z jabłek na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Ciasto 120 g masła lub kasi 1 jajko szklanka mąki 2 łyżki cukru, drobny [n] Dodatkowo 600 g kwaśnych jabłek, obrane i bez gniazd nasiennych cukier do smaku 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek 2,5 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/2 kieliszka wina czerwonego, niekoniecznie
Taki jabłecznik pamiętam z dzieciństwa. Mama często go robiła. Jest to porcja na małą blaszkę. Jeśli chcecie większą porcję to wystarczy podwoić składniki. Ciasto pycha, długo świeże.
Wykonanie ciasta – szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24 x 18 cm lub podobną. Jest to mała porcja ciasta. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno. Włożyć blaszkę z ciastem do lodówki.
Przygotowanie masy z jabłekjabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier do smaku. Nie podaję ile bo to zależy jakie są kwaśne jabłka. Następnie dodać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i masło. Można wlać wino, ale nie jest to konieczne. W oryginalnym przepisie tak było, ale ja nie dałam. Wszystko wymieszać i rozłożyć na spodzie ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Lekko ponakłuwać ciasto.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i polać lukrem.
Ciasta nie wyjmować z blaszki jak jest ciepłe.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/szarlotka-z-jablek-na-kruchym-ciescie