Wykonanie
Lista składników[n] Ciasto 120 g
masła lub kasi 1
jajko szklanka
mąki 2 łyżki
cukru, drobny [n] Dodatkowo 600 g kwaśnych
jabłek, obrane i bez gniazd nasiennych
cukier do smaku 1/2 łyżeczki
cynamonu garść
rodzynek 2,5 łyżki
bułki tartej 1 łyżeczka
masła 1/2 kieliszka
wina czerwonego, niekoniecznieTaki jabłecznik pamiętam z dzieciństwa. Mama często go robiła. Jest to porcja na małą blaszkę. Jeśli chcecie większą porcję to wystarczy podwoić składniki. Ciasto pycha, długo świeże.

Wykonanie ciasta – szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24 x 18 cm lub podobną. Jest to mała porcja ciasta. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno. Włożyć blaszkę z
ciastem do lodówki.Przygotowanie masy z
jabłek –
jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać
cukier do smaku. Nie podaję ile bo to zależy jakie są kwaśne
jabłka. Następnie dodać
rodzynki,
cynamon,
bułkę tartą i
masło. Można wlać
wino, ale nie jest to konieczne. W oryginalnym przepisie tak było, ale ja nie dałam. Wszystko wymieszać i rozłożyć na spodzie ciasta.Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Lekko ponakłuwać ciasto.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i polać lukrem.Ciasta nie wyjmować z blaszki jak jest ciepłe.