ßßß
Wykonanie ciasta – szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24 x 18 cm lub podobną. Jest to mała porcja ciasta. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno. Włożyć blaszkę z ciastem do lodówki.Przygotowanie masy z jabłek – jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier do smaku. Nie podaję ile bo to zależy jakie są kwaśne jabłka. Następnie dodać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i masło. Można wlać wino, ale nie jest to konieczne. W oryginalnym przepisie tak było, ale ja nie dałam. Wszystko wymieszać i rozłożyć na spodzie ciasta.Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Lekko ponakłuwać ciasto.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i polać lukrem.Ciasta nie wyjmować z blaszki jak jest ciepłe.