ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z wątróbką

Pieczeń z wątróbką

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1,30 kg szynki z dzika
50 dag wątróbki wieprzowej
45 dag karkówki
3 duże jajka
2 duże cebule
3 duże świeże grzyby
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra
ok. 1/2 szklanki kaszy manny
Przygotowanie:
Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy
Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy, solimy ( gotowałam ok.15 min.)
Rozdrobnione grzyby smażymy razem z pokrojoną cebulą, studzimy
Po przestudzeniu mielimy wątróbkę oraz grzyby z cebulą
Mieszamy wszystko razem
Ubijamy jajka, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej
Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, ja dodałam takie jak w przepisie
Piekłam w foremce 25 x 11 cm ok. 1 godz. w temp.170 *C
Z podanej ilości wyszłyby mi pewnie 2 foremki pieczeni.
Ja przełożyłam masę do 2 słoiczków i gotowałam je przez 2 kolejne dni po 1 godz.
Będzie na później...
Smacznego.
A moja poziomka ciągle owocuje, jesień ją nie powstrzymała :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/11/pieczen-z-watrobka.html