Wykonanie
Poziom trudnościDomowy
ocet z ciemnych
winogron jest kwaśny, zdrowy i pyszny. Przygotowywany w tradycyjny sposób przez zmieszanie rozdrobnionych
owoców,
wody oraz
cukru.
Ocet należy spożywać w niedużych ilościach, oczyszcza wtedy organizm z nadmiaru toksyn, poprawia metabolizm, wspomaga pracę wątroby. Poprawia także pracę przewodu pokarmowego (zwiększa wytwarzanie enzymów trawiennych), odkaża go oraz działa bakteriobójczo. Taki
ocet uświetni każdy
winegret (sos do
sałaty), może być także doskonałym składnikiem letniej lemoniady. Domowy
ocet z ciemnych
winogron ma piękny kolor. Chociaż do nastawu wrzuciłam
octową matkę, to nowa matka na tym occie nie powstała.Na blogu znajdziecie także przepis na domowy
ocet jabłkowy .Składniki:1½ kg ciemnych
winogron2 litry
wody200 g
cukruSposób przygotowania:
Wodę zagotować, dodać
cukier, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Winogrona oderwać od gałązek, rozdrobnić za pomocą tłuczka do
ziemniaków lub innego wygodnego przyrządu, przełożyć do słoja.
Owoce zalać letnią
wodą z
cukrem.Jeśli macie
matkę octową wrzucić ją do słoika.
Słój przykryć gazą, płócienną ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zawiązać gumką lub sznurkiem. Całość odstawić na 1½ – 2 miesiące.Raz lub dwa
razy dziennie przemieszać zawartość drewnianą łyżką – przyspiesza to zakwaszanie
octu, powtarzać mieszanie przez ok. 2 tygodnie (lub do czasu, aż powstanie na wierzchu nowa octowa matka). Gdy
ocet będzie już mocno kwaśny i pachnący odcedzić go od
owoców i zlać go do butelek.Smacznego!