ßßß
Składniki - na dwie porcje:- 1 szklanka ciemnych winogron, najlepiej domowych,- 2 szklanki wody,- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,- cukier (ilość zależna od dojrzałości owoców; ja dodałam ok. 5 łyżeczek).Winogrona myjemy, obrywamy z gałązek. Umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu rozpadu owoców (jeśli są dojrzałe, zajmie do parę minut). Słodzimy. Gdy owoce puszczą sok i będą widoczne skórki (puste, bez zawartości), przecieramy całość przez gęste sito (z dużą starannością, by przecisnąć jak najwięcej soku i aromatu, a na sitku zostały same skórki i pestki). Powstały sok ponownie zagotowujemy, w razie potrzeby można dosłodzić. W szklance przygotowujemy mieszaninę wody z mąką - pół szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki ziemiaczanej. Powoli wlewamy ją do gotującego się soku i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki (gaz zmniejszamy do minimum; uwaga: może bulgotać, należy uważać, by się nie poparzyć; mieszamy energicznie, by się nie przypaliło). Gdy kisiel się zagotuje, wyłączamy. Podajemy na zimno lub ciepło. Można udekorować winogronami. Smacznego!
Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych