Wykonanie
Codziennie metry obierek z
jabłek trafiają do kosza a przecież można z nich tanim kosztem zrobić pyszne
wino lub
ocet jabłkowy. Zamień
ocet spirytusowy na zdrowy
ocet jabłkowy.
Ocet z
jabłek możesz robić przez okrągły rok, bo przecież
jabłek w
kraju nie brakuje a w kuchni jest po prostu niezbędny. Świetnie kruszy
mięso, odchudza a przede wszystkim jest bezpieczny w marynatach, sosach, zupach, czy przetworach...W skórkach
jabłek jest najwięcej witamin, minerałów, pektyn i błonnika...Składniki:
porcja na słoik o pojemności 3/4 litra - z obierek
jabłek, przeznaczonych na jedną szarlotkęObierki z 5-6
jabłeksłoik o pojemności 3/4 Lkilka łyżek
wina białego lub czerwonego (opcjonalnie, bo bez tego też obierki fermentują)3-4 kopiaste łyżeczki
cukrukilka łyżek
octu owocowego (również opcjonalny dodatek, przyśpieszający fermentację)około 3/4 litra przegotowanej letniej
wodyPrzygotowanieZobacz, jak robię
ocet na filmie1. Do słoika dodajemy
cukier,
wino,
ocet i niewielką ilość
wody. Porządnie mieszamy do rozpuszczenia
cukru.2. Upychamy w słoiku obierki i dodajemy resztę
wody. Zrobiłam nieco miejsca w słoiku, bo jeszcze w ciągu najbliższych, z górą 2-3 dni, dołożę bieżące obierki ze zjedzonych
jabłek.
Potem już nic nie dokładam. Słoik przykrywam kawałkiem ręcznika papierowego i gumką. Podczas chłodów stawiam na parapecie w pobliżu grzejnika a latem, gdzie tylko mi nie zawadza.3. Po
trzech tygodniach, w ciągu których, co jakiś czas warto przemieszać zawartość, przecedzam
ocet a skórki wyrzucam.
Ocet powinien być klarowny, choć po jakimś czasie zauważycie, ze na dnie butelki zbierze się niewielki osad. Wówczas wystarczy zlać go do drugiej butelki, starając się go oddzielić, jak najwięcej od osadu lub jeszcze lepiej filtrować go przez sito z watą.