Wykonanie
W tym roku
konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem
wanilii i
cytryny. Smak
truskawek w
konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki.W przepisach na
konfitury najczęściej używa się
owoców i
cukru w proporcjach 3:1. Do mojej
konfitury użyłam mniej
cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych
przetworów.Jeśli lubicie kwaskowe
konfitury, to polecam przepis na
konfiturę z
truskawek i
czerwonej porzeczki.Poniżej opisałam sposób na usunięcie z
owoców i warzyw bakterii i pestycydów . Ten sposób oczyszczania produktów stosuję od jakiegoś czasu i uważam go za bardzo skuteczny i godny polecenia. Kiedyś natrafiłam w sklepie ekologicznym na płyny do dezynfekcji warzyw, pomysł wydał mi się
droga fanaberią.Do pomysłu na usuwanie nieczystości z jedzonych
warzyw i owoców powróciłam, gdy uświadomiłam sobie, że
truskawki,
maliny,
czereśnie, które moje dziecko zajada z wielką ochotą, dotykało kilka osób (które zapewne nie miały zbyt czystych rąk) zanim trafiły na mój stół. Wtedy zaczęłam szukać taniego sposobu na oczyszczenie
owoców. Okazało się, że jest to banalnie proste, wystarczy użyć
octu i
sody.Jak skuteczna jest ta prosta metoda niech świadczy następujący przykład.
Truskawki tak umyte przechowuję w lodówce ponad tydzień i nie pojawia się na niż nawet odrobina pleśni. A powszechnie wiadomo, że
truskawki przechowywane nawet w lodówce po jednym dniu zaczynają pleśnieć.Oczyszczanie
warzyw i owoców zajmuje kilka chwil, jest tanie i skuteczne.
Składniki:3 kg
truskawek80 dkg
cukru2
laski waniliisok z 1
cytryny + skórka z niej otartaPrzygotowanie:
Truskawki umyć*, oderwać szypułki, pokroić na połówki.
Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać
cukier, dokładnie wymieszać.
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyjąć ziarenka
wanilii, dodać do
truskawek oraz wrzucić rozcięte
laski wanilii.Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia.Gdy
konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie.Następnie ponownie zagotować
konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć
laski wanilii, dodać sok i otartą
skórkę cytryny (oczywiście
cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).Gorącą
konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry.Słoiki z gorącą
konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego* Usuwanie bakterii i pestycydów z
owoców i warzyw1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria)Do 1 litra
wody dodać 1/2 szkl.
octu (
spirytusowego,
jabłkowego lub
winnego) lub 2 łyżki kwasku
cytrynowego.Płukane produkty zanużyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie.2. Usuwanie pestycydówNastępnie przełożyć płukane produkty do miski z
wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra
wody dodać czubatą łyżkę
sody i zanużyć
owoce lub warzywa na kolejne 5 minut .3. Następnie
owoce lub warzywa zanużyć w czystej wodzie i osuszyć na sicie.