ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny

Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny

nazwa

Wykonanie

W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki.
W przepisach na konfitury najczęściej używa się owoców i cukru w proporcjach 3:1. Do mojej konfitury użyłam mniej cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych przetworów.
Jeśli lubicie kwaskowe konfitury, to polecam przepis na konfiturę z truskawek i czerwonej porzeczki.
Poniżej opisałam sposób na usunięcie z owoców i warzyw bakterii i pestycydów . Ten sposób oczyszczania produktów stosuję od jakiegoś czasu i uważam go za bardzo skuteczny i godny polecenia. Kiedyś natrafiłam w sklepie ekologicznym na płyny do dezynfekcji warzyw, pomysł wydał mi się droga fanaberią.
Do pomysłu na usuwanie nieczystości z jedzonych warzyw i owoców powróciłam, gdy uświadomiłam sobie, że truskawki, maliny, czereśnie, które moje dziecko zajada z wielką ochotą, dotykało kilka osób (które zapewne nie miały zbyt czystych rąk) zanim trafiły na mój stół. Wtedy zaczęłam szukać taniego sposobu na oczyszczenie owoców. Okazało się, że jest to banalnie proste, wystarczy użyć octu i sody.
Jak skuteczna jest ta prosta metoda niech świadczy następujący przykład. Truskawki tak umyte przechowuję w lodówce ponad tydzień i nie pojawia się na niż nawet odrobina pleśni. A powszechnie wiadomo, że truskawki przechowywane nawet w lodówce po jednym dniu zaczynają pleśnieć.
Oczyszczanie warzyw i owoców zajmuje kilka chwil, jest tanie i skuteczne.
Składniki:
3 kg truskawek
80 dkg cukru
2 laski wanilii
sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
Przygotowanie:
Truskawki umyć*, oderwać szypułki, pokroić na połówki.
Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii.
Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia.
Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie.
Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).
Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry.
Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
* Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców i warzyw
1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria)
Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego lub winnego) lub 2 łyżki kwasku cytrynowego.
Płukane produkty zanużyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie.
2. Usuwanie pestycydów
Następnie przełożyć płukane produkty do miski z wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra wody dodać czubatą łyżkę sody i zanużyć owoce lub warzywa na kolejne 5 minut .
3. Następnie owoce lub warzywa zanużyć w czystej wodzie i osuszyć na sicie.
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/07/konfitura-truskawkowa-z-nuta-wanilii-i.html