ßßß
Składniki:3 kg truskawek80 dkg cukru2 laski waniliisok z 1 cytryny + skórka z niej otartaPrzygotowanie:Truskawki umyć*, oderwać szypułki, pokroić na połówki.Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, dokładnie wymieszać.Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii.Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia.Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie.Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry.Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego* Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców i warzyw1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria)Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego lub winnego) lub 2 łyżki kwasku cytrynowego.Płukane produkty zanużyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie.2. Usuwanie pestycydówNastępnie przełożyć płukane produkty do miski z wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra wody dodać czubatą łyżkę sody i zanużyć owoce lub warzywa na kolejne 5 minut .3. Następnie owoce lub warzywa zanużyć w czystej wodzie i osuszyć na sicie.