Wykonanie
Ciasto
biszkoptowe kojarzy się głównie z bazą do przygotowywania
tortów. Warto jednak pokusić się o cukiernicze eksperymenty – szczególnie, jeśli istnieje możliwość przyrządzenia ciasta ze
śliwkami. Poznaj więc przepis na
biszkopt czekoladowy z dodatkiem sezonowych
owoców.Prosty i szybki w przygotowaniu oraz smaczny – tak w kilku słowach można opisać
biszkopt czekoladowy ze
śliwkami. Do jego przyrządzenia nie trzeba
mieć więc żadnych wyjątkowych umiejętności – wystarczy podążać za przepisem.Podstawą udanego wypieku są dobrej jakości składniki, dlatego zacznij od zrobienia listy zakupów. Będziesz potrzebować:300 g
mąki2 łyżek
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel5
jajek200 g
cukru drobnego do wypieków1 opakowanie
cukru waniliowego6 łyżek stopionego
masła1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanej500 g dojrzałych
śliwek½ łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru pudru.Ilość
kakao możesz zwiększyć, jeśli
biszkopt czekoladowy ma być intensywniejszy w smaku.Przygotowanie ciasta
biszkoptowego krok po krokuPostępuj zgodnie z poniższymi krokami, aby upiec idealny
biszkopt czekoladowy ze
śliwkami. To naprawdę jest proste!
Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z
cukrem pudrem i
cynamonem, a następnie oprósz
owoce.
Jajka połącz z
cukrem i
cukrem waniliowym – ucieraj aż do uzyskania puszystej i jasnej masy.Do masy jajecznej dodaj
masło. Zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj
mąkę z dodatkiem
proszku do pieczenia.Miksuj na małych obrotach – tylko do połączenia składników.Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż
śliwki, układając je blisko – jedna przy drugiej.Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 18 o C i piecz przez ok. 45 minut – aż do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmij tortownicę, po krótkim ostygnięciu zdejmij obręcz.Ciasto podawaj wystudzone – najlepiej oprószone
cukrem pudrem.Przed przystąpieniem do pieczenia, musisz pamiętać o kilku istotnych sprawach.Przede wszystkim należy korzystać z produktów wysokiej jakości.Same składniki powinny nabrać temperatury pokojowej, dlatego odpowiednio wcześnie trzeba je wyjąć z lodówki.Składniki na
biszkopt należy miksować bardzo krótko – tylko do połączenia, ponieważ zbyt długie napowietrzanie spowoduje opadnięcie ciasta w trakcie pieczenia.Jeżeli chcesz uniknąć zakalca, warto ściśle trzymać się przepisu. Dzięki temu unikniesz błędów, które mogłyby zaważyć na finalnym smaku
biszkoptu czekoladowego ze
śliwkami.