ßßß
Dzień dobry słoneczka w tą pochmurną niedzielę, gdzie to słoneczko się schowało ? My dzisiaj odpoczywamy w domku, nic nie planujemy. Oczywiście ja jak zawsze piekę chleb i z pewnością jeszcze spędzę troszkę czasu w kuchni, jakże mogłoby być inaczej. Mam dla was dzisiaj szybki i pyszny pomysł na obiad lub kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto francuskie to produkt, który zawsze jest w mojej lodówce, jak jest potrzeba to w ciągu kilku chwil można wyczarować coś pysznego, zarówno w wersji na słodko jak i na wytrawnie. Ja dodałam do ciasta ser i szynkę, ale wy możecie dać absolutnie wszystko, może być szpinak, serek, mięso. Na co tylko macie ochotę. Za to kocham ciasto francuskie, wystarczy kilka składników i już jest pyszne danie.Pozdrawiam was cieplutko i życzę fajnej, rodzinnej niedzieli. Smacznego.Składniki:- opakowanie ciasta francuskiego- ketchup- 10 plastrów szynki- 10 plasterków sera żółtego- jajko do posmarowania ciasta- sezam do posypaniaCiasto francuskie rozwijamy i dzielimy je na 10 części. Każdą z nich smarujemy ketchupem, układamy pośrodku po plasterku szynki i sera.Zlepiamy ciasto pośrodku.Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia.
