Wykonanie
Wiecie co to jest kamut? To starożytny rodzaj pszenicy, charakteryzujący się delikatnym,
orzechowym posmakiem. Kamut pszenica coraz częściej pojawia się w przepisach jako dodatek do sałatek lub zamiennik
ryżu i
kasz. Bardzo lubię kamut przede wszystkim za to, że łatwo go przyrządzić. Wystarczy ugotować ziarna ew lekko osolonej wodzie i dodać do sałatki. Jak dla mnie kamut to rewelacja właśnie jw pożywnej
sałatce.Ostatnio często przyrządzam sałatki z kamut, a że sezon na
dynię się zaczął przygotowałam dla Was przepis na kolorową
sałatkę z pieczonej dyni,
granatu, halloumi i kamut.
Sałatka jest pyszna i zdrowa. Uwielbiam sałatki o każdej
porze roku. Jesienią dominują u mnie sałatki z
dynią z różnymi dodatkami. Do przygotowania tej sałatki użyłam hokkaido. Ta
dynia świetnie pasuje z kamut i resztą składników. Poza tym jest to
dynia na jeden raz. Hokkaido należy do jednych z mniejszych jadalnych dyni.Oczywiście ziarna pszenicy kamut można stosować zamiast
ryżu do jakiegoś sosu czy gulaszu. Uwielbiam jej delikatnie
orzechowy smak. Spróbujcie sami. Na pewno ją polubicie!

4 porcjeSkładniki:200 g
sałatkowego miksu1
dynia hokkaido, ok. 1,2 kg2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli morskiej, gruboziarnistej125 g halloumi80 g pszenicy kamut2 łyżki pestek dyni1 mały
granatDressing1 łyżka
miodu1 łyżka
winnego octu3 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soli i
czarnego pieprzu½ łyżeczki suszonych
ziół prowansalskich
Dynię pokrój na kawałki. Usuń pestki z gniazdkami i umieść w żaroodpornym naczyniu.
Skrop oliwą i posyp
solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 30 minut. Do małego garnka wlej
wodą, wsyp 1 łyżeczkę
soli i zagotuj. Wsyp ziarna pszenicy do gotującej się
wody i gotuj przez 12 minut. Ugotowaną pszenicę odcedź. Halloumi pokrój na kawałki, grilluj lub smaż na patelni. Przygotuj półmisek. Ułóż na nim
sałatę, następnie
dynię i
ser halloumi. Dodaj ostudzony kamut i lekko przemiszaj. Upraż
pestki dyni i posyp nimi
sałatkę. Na koniec wybierz pestki z połówek
granatu i posyp nimi
sałatkę. Wszystkie składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręć i mocno wstrząśnij. Polej
sałatkę dressingiem przed podaniem. Smacznego!