Wykonanie
Klasyczny tort
czekoladowy to
czekolada w czystej postaci. Wykorzystana zarówno w
biszkopcie, jak i kremie, ewidentnie króluje w tym wypieku. I chociaż sam w sobie jest wyjątkowo smaczny, od czasu do czasu nachodzi ochota na lekką zmianę. Sprawdź, jak możesz urozmaicić
czekoladowy tort, aby delikatnie odmienić jego charakter.Tort
czekoladowy to klasyka sama w sobie. Wyrazisty, intensywny – zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Teoretycznie nie istnieją więc żadne powody, dla których trzeba byłoby prowadzić cukiernicze eksperymenty. Klasyków się nie zmienia, bo są doskonałe same w sobie. To prawda, chyba że… jesteś osobą, która lubi bawić się składnikami i tworzyć własne połączenia? Jeśli nie ma u Ciebie miejsca na nudę, warto poznać sposoby pozwalające urozmaicić tort
czekoladowy w klasycznym wydaniu.Tort w wersji „zebra”Najprostszym sposobem na urozmaicenie
tortu czekoladowego jest przygotowanie go w wersji biało-czekoladowej. Zamiast przekładać
biszkopty kremem czekoladowym, wykorzystaj też
krem śmietankowy.Jeśli będziesz przygotowywać
krem czekoladowy z podstawowego przepisu, użyj o połowę mniej
czekolady i wykorzystaj
serek mascarpone. Zacznij więc od delikatnego ubicia
serka, a następnie dodaj do niego połowę porcji kremówki. Drugą część
śmietany zagotuj w rondelku, a następnie dodaj pokruszoną
czekoladę – odstaw do ostygnięcia.Tort z chrupiącą pralinąTort
czekoladowy w tej wersji będzie różnił się nieco odmienną konsystencją kremu. Zamiast gładkiej masy poczujesz… delikatną chrupkość.Do przygotowania chrupiącej praliny będziesz potrzebować:100 g
cukru100 g obranych
migdałów26 ml
wody.
Cukier i
wodę umieść w rondelku z grubym dnem. Zagotuj i gotuj bez mieszania – aż do momentu uzyskania karmelowego koloru. Dodaj
migdały i wymieszaj (lekko poruszaj garnkiem za rączkę). Gotuj do uzyskania karmelu w
bursztynowym odcieniu. Masę przelej na blaszkę wysmarowaną cienką warstwą
oleju. Odstaw do zastygnięcia.Pralinę połam na mniejsze kawałki. Następnie wyłóż je na
czekoladowy biszkopt i przykryj
kremem czekoladowym. Opcjonalnie możesz też dodać okruchy do kremu i wyłożyć na blat.Tort z
kremem czekoladowym z
owocamiKlasyczny tort możesz urozmaicić dodatkiem
owoców. W tej roli świetnie sprawdzą się nie tylko
truskawki, ale również
maliny,
jagody czy
borówki amerykańskie.Ten wariant nie jest pracochłonny – wystarczy, że do kremu dodasz
owoce i delikatnie wymieszasz, a następnie wyłożysz na
biszkoptowe blaty.
Owoce możesz też rozłożyć bezpośrednio na
biszkopcie posmarowanym cieniutką warstwą kremu, a następnie przykryć je pozostałą częścią czekoladowej masy.Klasyka wcale nie musi być monotonna. Zainspiruj się powyższymi pomysłami, by niewielkim kosztem urozmaicić smak
tortu czekoladowego w standardowym wydaniu. To najprostsze i najszybsze sposoby „odczarowania” cukierniczych klasyków.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/