Wykonanie
Dzień dobry kochani. Ostatnio mam fazę na pieczenie
bułek, próbuję różnych przepisów, eksperymentuję i testuję, dodaje różne
mąki i inne dodatki. Wczoraj upiekłam takie bułeczki pszenno żytnie na drożdżach, wyszły po prostu przepyszne. Polecam wam pieczenie własnego
pieczywa, nie dość, że macie kontrolę nad tym co jecie to jeszcze ja uważam, że domowe
pieczywo smakuję najlepiej. I to nie jest naprawdę trudne i każdemu wyjdą bez problemu. Do takiej bułeczki wystarczy masełko i domowy
dżem i jest pysznie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego.Składniki:- 400 g
mąki pszennej typ 550- 100 g
mąki żytniej typ 720- 20 g świeżych
drożdży- 50 g roztopionego
masła- 1
jajko- 250 g ciepłej
wody- 1 łyżeczka
soli- pół łyżeczki
soliDo kubka wkruszam
drożdże i zasypuję je
cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne.Do miski wsypuję obie
mąki, dodaje
sól, roztopione
masło,
jajko i
wodę. Wlewam
drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem przez 2-3 minuty. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.Ciasto przekładam na blat podsypany
mąką, zagniatam ponownie i dzielę je na 8 części, formuję kulki i obtaczam je w
mące i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i nacinam nożem. Przykrywam ponownie ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni, piekę
bułki 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Można włączyć pod koniec pieczenia funkcję termoobiegu.Upieczone
bułki przekładam na kratce, aby wystygły. Ja zazwyczaj robię
bułki z podwójnej porcji i część zamrażam na
potem. Jak mi braknie
pieczywa, albo mamy właśnie ochotę na
bułki wyciągam i mamy pyszne
pieczywo.