ßßß Cookit - przepis na Bułki drożdżowe pszenno-żytnie

Bułki drożdżowe pszenno-żytnie

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. Ostatnio mam fazę na pieczenie bułek, próbuję różnych przepisów, eksperymentuję i testuję, dodaje różne mąki i inne dodatki. Wczoraj upiekłam takie bułeczki pszenno żytnie na drożdżach, wyszły po prostu przepyszne. Polecam wam pieczenie własnego pieczywa, nie dość, że macie kontrolę nad tym co jecie to jeszcze ja uważam, że domowe pieczywo smakuję najlepiej. I to nie jest naprawdę trudne i każdemu wyjdą bez problemu. Do takiej bułeczki wystarczy masełko i domowy dżem i jest pysznie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki soli
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuję je cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne.
Do miski wsypuję obie mąki, dodaje sól, roztopione masło, jajko i wodę. Wlewam drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem przez 2-3 minuty. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.
Ciasto przekładam na blat podsypany mąką, zagniatam ponownie i dzielę je na 8 części, formuję kulki i obtaczam je w mące i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i nacinam nożem. Przykrywam ponownie ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni, piekę bułki 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Można włączyć pod koniec pieczenia funkcję termoobiegu.
Upieczone bułki przekładam na kratce, aby wystygły. Ja zazwyczaj robię bułki z podwójnej porcji i część zamrażam na potem. Jak mi braknie pieczywa, albo mamy właśnie ochotę na bułki wyciągam i mamy pyszne pieczywo.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/03/buki-drozdzowe-pszenno-zytnie.html