ßßß



Składniki:1 kg mąki pszennej50 g świeżych drożdży150 g cukru500 ml mleka6 żółtek1 całe jajko100 g masłaopakowanie cukru wanilinowego40 ml spirytususkórka otarta z 1 cytrynypół łyżeczki soli250 g serka mascarpone10 zmielonych ciasteczek OreoDodatkowo:polewa mleczna Helio10 pokruszonych ciasteczek OreoWykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. SmacznegoEXACT – innowacyjne narzędzia precyzyjne o najwyższym poziomie jakości. Oferuje rozwiązania zapewniające pełną kontrolę procesów biznesowych. Rozwiązania te są proste w instalacji i obsłudze.