Wykonanie
Wszelkie diety dziś na
boku, Tłusty Czwartek jest raz w roku! Zapraszam na przepyszne, leciutkie, puszyste z chrupiącą skórką pączki, które powstały dzięki życzliwości
marki, Helio oraz
marki Stovit.
Składniki:1 kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży150 g
cukru500 ml
mleka6
żółtek1 całe
jajko100 g
masłaopakowanie
cukru wanilinowego40 ml
spirytususkórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
soli250 g
serka mascarpone10 zmielonych
ciasteczek OreoDodatkowo:polewa
mleczna Helio10 pokruszonych
ciasteczek OreoWykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki
mleka, 1 łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki, dodajemy
drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
cukier, letnie
mleko,
żółtka i
jajka,
sól,
cukier waniliowy,
spirytus i
skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym
ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem.
Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi
ciasteczkami. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym
oleju. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną
czekoladą w kąpieli
wodnej i dekorujemy pokruszonymi
ciasteczkami oreo. SmacznegoEXACT – innowacyjne narzędzia precyzyjne o najwyższym poziomie jakości. Oferuje rozwiązania zapewniające pełną kontrolę procesów biznesowych. Rozwiązania te są proste w instalacji i obsłudze.