Wykonanie
Ciasto
biszkoptowe stanowi podstawę wielu wypieków. Wcale jednak nie musisz ograniczać się wyłącznie do jego białej wersji. Dodając
kakao czy nawet prawdziwą
czekoladę, możesz przygotować
biszkopt czekoladowy. Poznaj więc sprawdzony przepis, który stanie się bazą do wielu kultowych ciast.
Biszkopt czekoladowy nie jest trudny w przygotowaniu. Największy problem może stanowić dobór odpowiednich proporcji – część
mąki trzeba bowiem zastąpić
kakao. Wcale jednak nie musisz tego dokonywać metodą prób i błędów – wystarczy skorzystać z poniższej receptury.Jak przygotować idealny
biszkopt czekoladowy?Jest wiele przepisów, dzięki którym przygotujesz
biszkopt czekoladowy. Jednak poniższa receptura nie jest skomplikowana, dlatego z łatwością poradzą sobie z tym także osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z cukiernictwem.Niezbędne składniki:5 dużych
jajek,¾ szklanki
cukru pudru (może być też zmielony
cukier kokosowy),¾ szklanki
mąki pszennej tortowej (może być
mąka orkiszowa tortowa),2 czubate łyżki
kakao,5 łyżek zimnej
wody.
Białka oddziel od
żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj
cukier i miksuj do momentu, w którym otrzymasz sztywną i lśniącą pianę.Zmniejsz obroty miksera i dolej zimną
wodę – po 1 łyżce. Dodaj
żółtka i wymieszaj tylko do połączenia składników.Połącz
mąkę i
kakao. Przesiewając przez sito, dodawaj po 2-3 łyżki do ubitej piany. Wymieszaj ręcznie za pomocą szpatułki.Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 o C i piecz przez ok. 45 minut – do suchego patyczka.Wyjęty z piekarnika
biszkopt czekoladowy ostudź. Po kilkudziesięciu minutach oddziel boki od obręczy i przełóż do góry dnem. Wyjmij z tortownicy i dokładnie wystudź.Jak wykorzystać
biszkopt czekoladowy?
Biszkopt czekoladowy możesz wykorzystać na wiele sposobów – zarówno jako baza do
tortów, jak i klasycznych ciast.
Biszkopt czekoladowy jako tort
Czekoladowy biszkopt przygotowany w okrągłej formie może stać się
tortem. Wystarczy, że przełożysz go swoim ulubionym kremem, np.
śmietankowym,
czekoladowym,
malinowym,
wiśniowym itp.
Potem trzeba go jeszcze tylko udekorować – tutaj masz pełną dowolność.WuzetkaWuzetka to klasyczny wypiek, w którym dwa
czekoladowe biszkopty są przełożone sporą ilością
bitej śmietany. Wystarczy więc dobrze ubić kremówkę z niewielką ilością
cukru pudru i dodać tzw.
śmietan-fix .
Potem nie pozostaje nic innego jak przełożyć ciasto i na wierzch wylać
polewę czekoladową.Ciasto z musem
truskawkowymBiszkopt czekoladowy upieczony w prostokątnej formie może służyć jako baza do ciasta z musem
truskawkowym. Wystarczy, że na wierzch ciasta wyłożysz
mus owocowy i po zastygnięciu wylejesz cienką warstwą
galaretki.Ciasto „pijana śliwka”To klasyczne ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Mając
biszkopt czekoladowy, wyłożysz na niego krem budyniowy.
Potem wystarczy udekorować
suszonymi śliwkami (nie muszą być moczone w
alkoholu) i polać
polewą czekoladową.Mając
czekoladowy biszkopt, tak naprawdę stwarzasz sobie niczym nieograniczone możliwości przygotowywania wypieków na każdą okazję.