Wykonanie
Wczoraj mój kalendarz podpowiedział mi, że dziś obchodzimy światowy dzień Nutelli. Wiedziałam, że muszę coś wykombinować. Cóż... nie znam nikogo, kto nie skusi się czasem na odrobinę
orzechowego kremu. Niestety jego skład pozostawia wiele do życzenia, dlatego postanowiłam przygotować małą niespodziankę moim chłopakom.
Powiem Wam szczerze, sama nie spodziewałam się, że wyjdzie coś tak pysznego i podobnego do oryginału. Przyznaję mogłabym wyjeść ten krem łyżeczką, w ukryciu.. żeby nikt nie mógł mi go odebrać... i nie miałabym ani jednego wyrzutu sumienia...
Składniki:250 g
orzechów laskowychok pół szklanki
syropu klonowegook pół szklanki
mleka sojowego2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki płynnego
oleju kokosowegoWykonywanie:
Orzechy rozłóż na blaszce i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz je ok 10 minut. Nie zostawiaj ich samych i zaglądaj do nich od czasu do czasu, żeby się nie spaliły. Wysyp je na czystą szmatkę i pocierając pozbądź się skórek. Przełóż je do miksera, dodaj
mleko,
syrop klonowy (
mleko i
syrop dodawaj stopniowo, masa powinna łatwo się blendować,
syrop klonowy dodaj w zależności od preferencji
smakowych) i
olej kokosowy. Porządnie zmiksuj. Gdy masa będzie jednolita dodaj
kakao i jeszcze raz zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej
mleko- gdyby masa była zbyt zbita lub
syropu jeśli wolisz słodszą nutellę.Smacznego!