ßßß
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kasi pt. Słodkie fantazje, polecam.Składniki (na 4 mini słoiczki lub niecałe 2 200-ml słoiczki):300 gram orzechów laskowych w łupkach (lub 200 gram rozłupanych orzechów),5 łyżek kakao,4 duże łyżki miodu (użyłam lipowego),1/2 szklanki mleka,3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego.
Making-of:Orzechy rozłupujemy. Wrzucamy je na patelnię i podprażamy na średnim ogniu aż się lekko przypieką i skórka zacznie schodzić. Następnie wysypujemy je na suchą ścierkę i pocierając mocno dłonią, ściągamy resztę skórki.Mleko zagotowujemy i przestudzamy. Podobnie z olejem kokosowym, gotujemy aż będzie jednorodny i płynny a następnie przestudzamy.Orzechy można zmielić standardową maszynką do mielenia lub blenderem o dużej mocy. Im bliżej będziemy konsystencji pyłu, tym lepiej. Tym mniej będzie czuć fakturę orzechów w kremie.Do zmielonych orzechów dodajemy mleko, olej, kakao i miód. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.Smacznego!🙂Gosia