Sałatka meksykańska z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Przepyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i warzywami – idealna na imprezy i domówki, ale również na codzień. Świetnie się przechowuje i jest wyrazista w smaku – bo w końcu to sałatka meksykańska, wiec ma odrobinę ostrości.
porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
450 g piersi z kurczaka
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 czerwona cebula, średniej wielkości
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
80 g sera żółtego
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majonezu
1 i 1/2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie
kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego (lub innego tłuszczu), aż będzie ładnie zgrillowany i gotowy, ale wciąż soczysty. To jest przez około 7 do 10 minut, zależnie od wielkości kostek i tego na ile kurczak był zimny (prosto z lodówki)
fasolę oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kostkę
kurczaka wymieszać ze wszystkimi warzywami i serem. Doprawić solą, pieprzem i przemieszać. Następnie dodać śmietanę z majonezem i ponownie wymieszać
podawać od razu lub można przechować w lodówce
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/salatka-meksykanska-z-kurczakiem