Wykonanie
Była malinowa, była jagodowa, gruszkowa teraz
pora na ,,
ananasową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i
ananasów! Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Pyszne ciasto
ananasowe powstało dzięki uprzejmości
marki ,Helio Stovit, oraz ePrezenty!




Składniki na kruche ciasto:4
żółtek4 łyżki
cukru pudrupół opakowania
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
mąki pszennej150 g zimnego
masłaSkładniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .
Galaretka z
ananasem2 puszki
ananasów3
ananasowe galaretki3 szklanki wrzącej
wody3
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej
wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony w kostkę
ananas. Tężejącą
galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.Składniki masy
mascarpone:250 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudrunasionka z 1
laski wanilii2 łyżki
żelatynyPrzygotowanie masy serowej:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody. Mocno schłodzoną
śmietankę i
serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i przestudzoną
żelatynę. Gotową masę wykładamy na
galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia
bezy.Składniki
bezy:4
białka200 g
cukru pudru lub drobnego do wypieków2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytryny50 g
płatków migdałowych Helio20 g
wiórków kokosowych HelioPrzygotowanie
bezy:
Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy
cukier. Następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy
płatkami migdałowymi i
kokoskami. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną
bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!