Wykonanie
Mój pomysł na tartę warzywną z ziemniaczanym
spodem okazał się wyśmienity.. Pieczone ,
młode ziemniaki, letni
bób i
pomidory zatopione w sosie na bazie słodkiej
śmietanki,
jajek i
sera żółtego wszystkim bardzo smakowały. Tartę kolejnego dnia, jeśli zostanie, polecam odsmażyć na malutkim ogniu, pod przykryciem – pycha
Składniki: Spód:1 kg.
młodych ziemniaków2
jajkasól,
pieprzmasło do wysmarowania formyWypełnienie:3
jajka250ml
śmietanki 30%150g. tartego
sera żółtego2
pomidory500g.
bobu2 gałązki
kopru1 pęczek
szczypiorkusólczarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Spód:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie pod którym będzie stała miseczka.
Wodę z miski odlać do
ziemniaków dodać powstałą
mąkę ziemniaczaną.Wbić
jajka, doprawić
solą i
pieprzem.Masę wymieszać, przełożyć do natłuszczonej
masłem formy na tartę.Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Wypełnienie:
Bób ugotować do miękkości z gałązką
kopru oraz
solą.Odcedzić, obrać ze skórek ( można także je zostawić)
Pomidory pokroić w kostkę,
szczypior posiekać drobno.Do miski wbić
jajka, wlać
śmietankę, wsypać
ser żółty i
szczypiorek – dokładnie wymieszać.Sos wylać na podpieczone
ziemniaki. ( Sos ma zajmować 1/2 wysokości tarty)Na wierzch ułożyć
bób i
pomidory.Piec kolejne 35-40 min.Podawać np. z
sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego