ßßß

Składniki: Spód:1 kg. młodych ziemniaków2 jajkasól, pieprzmasło do wysmarowania formyWypełnienie:3 jajka250ml śmietanki 30%150g. tartego sera żółtego2 pomidory500g. bobu2 gałązki kopru1 pęczek szczypiorkusólczarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Spód: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie pod którym będzie stała miseczka.Wodę z miski odlać do ziemniaków dodać powstałą mąkę ziemniaczaną.Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.Masę wymieszać, przełożyć do natłuszczonej masłem formy na tartę.Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Wypełnienie: Bób ugotować do miękkości z gałązką kopru oraz solą.Odcedzić, obrać ze skórek ( można także je zostawić)Pomidory pokroić w kostkę, szczypior posiekać drobno.Do miski wbić jajka, wlać śmietankę, wsypać ser żółty i szczypiorek – dokładnie wymieszać.Sos wylać na podpieczone ziemniaki. ( Sos ma zajmować 1/2 wysokości tarty)Na wierzch ułożyć bób i pomidory.Piec kolejne 35-40 min.Podawać np. z sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego