Wykonanie
Rösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych
ziemniaków lub z surowych
ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych
ziemniaków z dodatkiem
sera i
pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną
śmietaną.
ziemniakiser żółtypomidorsól,
pieprzszczypiorektłuszcz do smażeniaUmyte oraz obrane
ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte
ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej
wody.Osączyć, dodać
pieprz ,
sól, posiekany
szczypiorek, pokrojony
ser żółty i
pomidor.Starannie wymieszać. Na gorący tłuszcz wykładać łyżkę ciasta, rozpłaszczyć
łopatką i smażyć 2 min z każdej strony.Można także usmażyć jeden duży na całej patelni.