Wykonanie
120 g
mąki ryżowej (białej)1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej150 ml
mleka roślinnego (użyłam
sojowego)100 ml soku z
buraka2
jajkaszczypta
soli2 łyżka
oleju rzepakowego lub
oliwy
przepis na 7 dużych naleśnikówBezglutenowyZawiera:
JajaNaleśniki
ryżowe1.
Jajka ubij mikserem razem z
solą,
sokiem i
mlekiem. 2. Stopniowo dodawaj
mąkę, nieprzerywając miksowania. Ciasto powinno być gęstości
śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj
olej i ponownie rozmieszaj ciasto energicznie trzepaczką. 5. Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej sprawdza się duża i cienka, nieprzywieralna patelnia naleśnikowa) nalej chochelką porcje ciasta i rozprowadź ciasto po powierzchni. Smaż aż do momentu, kiedy boki naleśnika zaczną delikatnie zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze około 30 sekund. 6. Podczas smażenia reszty naleśników najlepiej jest utrzymywać patelnię na średnim ogniu, dzięki temu ciasto zachowa swój różowy kolor i nie zbrązowieje.Naleśniki świetnie smakują np. z
białym serkiem i
miodem lub na słono, z
ricottą lub
kozim serem,
rukolą z dodatkiem
soli i
pieprzu.



Dietetyczna, wielkanocna babka cytrynowaNajlepsza bezglutenowa pizza bez
drożdży i
jajek