Wykonanie
Czy Wy też obsesyjnie tęsknicie za smakiem dobrego pomidora? Ja ostatnio wpadłam w małą obsesję. Zdałam sobie sprawę, że minie sporo czasu, nim zjem naprawdę pysznego i soczystego
pomidora. To nie napawa radością. Chciałabym przestać myśleć o lecie, słońcu i wysokich temperaturach. Ale nie potrafię. Obiecałam sobie, że nigdy nie
będę już narzekać, że jest mi za ciepło. W związku z tą tęsknotą postanowiłam przygotować coś, co przynajmniej częściowo mnie zadowoli. I udało się. Przypomniałam sobie, że
jadłam podobne danie w jednym z najbardziej niesamowitych miejsc. W zeszłym roku, bawiliśmy się na wakacjach na greckiej wyspie Samos (której odwiedzenie bardzo zresztą polecam). Jak zawsze staraliśmy się odwiedzić każdy możliwy kąt. Trafiliśmy do pewnego niezwykłego miejsca. Do restauracji, która na długo pozostanie w naszej pamięci. Cóż z tego, że właściciel nie mówił ani słowa po angielsku, a jego córka słabo. Cóż z tego, że byliśmy tam jedynymi turystami, to było akurat ekstra. Cóż z tego, że menu było głównie po grecku. Atmosfera tego miejsca była niezwykła. Zostaliśmy bardzo wylewnie przywitani, poczęstowani lokalnymi przekąskami, a różnice kulturowe czy inny
język przestały
mieć znaczenie. Właściciel przysiadał się do swoich gości, dyskutował, mieliśmy wrażenie, że jesteśmy częścią tamtej społeczności. Czuć było tą rodzinną atmosferę, zamiłowanie do dobrego jedzenia i potrzebę spędzania czasu razem z przyjaciółmi. Wszystko było idealnie! To właśnie tam, zjadłam pierwszy raz zapiekaną
fetę z
pomidorami. Postanowiłam odtworzyć przepis, trochę przy nim pomajstrować, i choć na chwilę przenieść się w te ciepłe i smaczne rejony. Wiem, że
feta głównie kojarzy się z
sałatką grecką, ale myślę, że wersja zapiekana pozytywnie Was zaskoczy. Właściwie to danie jest bardzo uniwersalne. Może wystąpić w roli śniadania, co powiecie na wbicie
jajka na fetę? Świetnie sprawdzi się jako przekąska, lub tak jak w moim przypadku jako ciepła kolacja.
Składniki:dwie duże garście
szpinakupuszka
pomidorów lub 4 świeże
pomidory (pozbaw je skóry)
ser fetałyżka
śmietanyczosnek- drobno posiekany
pieprzsólchili w płatkachłyżeczka
masłapestki z dyniWykonywanie:
Szpinak umyj, wrzuć na patelnię i dodaj
masło. Gdy
woda odparuje, a
szpinak zmniejszy objętość dodaj
czosnek i
śmietanę. Wymieszaj całość. Przyłóż do małego naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię wrzuć
pomidory. Jeśli używasz całych poczekaj aż się rozpadną. Te z puszki wystarczy podgrzać tylko chwilę. Przypraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj i przełóż na
szpinak.
Fetę pokrój w ok plastry i ułóż na pomidorach. Posyp
płatkami chili. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Po lekkim wystudzeniu posyp
pestkami dyni, jeśli lubisz.Smacznego!