ßßß
Świąteczny hit! Zakochałam się już po pierwszym kawałku. Pyszna chrupiąco - piankowa Pavlova o smaku tiramisu, przełożona kremem z dodatkiem wina marsala lub amaretto, biszkoptami nasączonymi w kawie i oprószona kakao. Wyjątkowa, elegancka, idealna :).Składniki na 2 blaty bezowe:6 białek, z dużych jajek (1 białko o wadze 40 g)szczypta soli300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC, z termoobiegiem. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem do przełożenia:250 g serka mascarpone500 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru80 ml wina marsala lub likieru amarettoWszystkie składniki powinny być schłodzone.Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać kremówkę i dodać cukier puder. Ubić do otrzymania gęstego kremu (mikser z koncówkami do ubijania białek).Do masy dodać marsala/amaretto strużką i krótko ubić, tylko do połączenia. Powinnien powstać gęsty, alkoholowy krem.Ponadto:10 - 12 okrągłych biszkoptów (lub podłużnych)pół szklanki mocnej zaparzonej kawy wymieszanej z 1 łyżką marsala lub amarettokakao do oprószeniaKawę zaparzyć, następnie wystudzić.Wykonanie:Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego 1/3 kremu. Biszkopty zanurzać w kawie, by całe nią nasiąknęły, następnie układać na warstwie kremu w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przykryć połową pozostałego kremu. Na krem położyć drugi blat bezowy, na którego wyłożyć resztę kremu. Przez chwilę schłodzić w lodówce, następnie oprószyć kakao i natychmiast podawać.Uwaga: torty bezowe z kremem najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - tastemade.co.uk, przepis zmodyfikowany.