Wykonanie

Świąteczny hit! Zakochałam się już po pierwszym kawałku. Pyszna chrupiąco - piankowa Pavlova o smaku tiramisu, przełożona kremem z dodatkiem
wina marsala lub
amaretto,
biszkoptami nasączonymi w
kawie i oprószona
kakao. Wyjątkowa, elegancka, idealna :).Składniki na 2 blaty
bezowe:6
białek, z dużych
jajek (1
białko o wadze 40 g)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2
okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Masę
bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC, z termoobiegiem. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z
bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż
beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem do przełożenia:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru80 ml
wina marsala lub
likieru amarettoWszystkie składniki powinny być schłodzone.Do naczynia przełożyć
mascarpone, wlać kremówkę i dodać
cukier puder. Ubić do otrzymania gęstego kremu (mikser z koncówkami do ubijania
białek).Do masy dodać marsala/amaretto strużką i krótko ubić, tylko do połączenia. Powinnien powstać gęsty,
alkoholowy krem.Ponadto:10 - 12 okrągłych
biszkoptów (lub podłużnych)pół szklanki mocnej zaparzonej
kawy wymieszanej z 1 łyżką
marsala lub
amarettokakao do oprószenia
Kawę zaparzyć, następnie wystudzić.Wykonanie:Pierwszy blat
bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego 1/3 kremu.
Biszkopty zanurzać w
kawie, by całe nią nasiąknęły, następnie układać na warstwie kremu w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przykryć połową pozostałego kremu. Na krem położyć drugi blat
bezowy, na którego wyłożyć resztę kremu. Przez chwilę schłodzić w lodówce, następnie oprószyć
kakao i natychmiast podawać.Uwaga:
torty bezowe z kremem najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty
bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.Smacznego :-).



Źródło inspiracji - tastemade.co.uk, przepis zmodyfikowany.