Wykonanie

Ten tort to petarda. Więcej nie
będę pisać. Koniecznie musicie spróbować.Składniki na 1 blat
bezowy:2
białka (ok. 75 g), w temp. pokojowejszczypta
soli85 g
cukru pudru, przesianego1/4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, można pominąć1/4 łyżeczki
octu winnego, można pominąćBlachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg o średnicy 19 cm (najlepiej odrysować od talerzyka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 130°C.
Białka ubić na pianę ze szczyptą
soli. Następnie, stale miksując na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodać
cukier puder. Zwiększyć obroty miksera i ubijać jeszcze jakiś czas, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Pod koniec dodać
ocet oraz
mąkę ziemniaczaną.Gotową
bezę wyłożyć na okrąg i za pomocą
łopatki rozłożyć masę równomiernie. Piec ok. 50 minut z termoobiegiem.W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.Krem
kawowy:500 g
serka mascarpone, schłodzonego400 ml
śmietany kremówki, schłodzonej2-3 łyżki przesianego
cukru pudru2-3 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
likieru amarettokakao do posypania
Mascarpone oraz kremówkę umieścić w misie miksera i ubijać najpierw na mniejszych obrotach, następnie na większych. W trakcie miksowania dodać
cukier puder,
kawę oraz
alkohol. Ubijać do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Podzielić masę na 3 części.Jedną część przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.Pierwszy blat
bezowy umieścić na podkładce. Wycisnąć kropki kremu jedna przy drugiej na całej płaszczyźnie. Posypać
kakao. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Na koniec trzeci blat, krem oraz wykończenie
kakao. Schłodzić w lodówce.Kroić
ostrym nożem zanurzonym we wrzątku i wytartym do sucha.Życzę smacznego!



