ßßß
Składniki:5 białek220g cukru (drobnego do wypieków)1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej50g pokrojonych orzechów włoskich300g śmietanki 30%250g serka mascarpone2 łyżki amaretto2 łyżki nutelli2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:Białka o temp. pokojowej ubić na sztywno. Teraz, ciągle ubijając dodawać kolejno po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę, ocet i orzechy. Dobrze wymieszać.Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Na każdy wyłożyć połowę masy białkowej.Piekarnik nagrzać do 180 C. Wstawić bezy i zmniejszyć temp. do 150 st. Należy zwrócić uwagę, by bezy za bardzo się nie rumieniły. Piec ok. 1 godz.Studzić w uchylonym piekarniku. Ja zostawiłam na noc.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.Do serka mascarpone dodawać po łyżce amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.Do masy serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej śmietany.Kremem przełożyć blaty bezowe. Dowolnie udekorować. Schłodzić kilka godzin. Przechowywać w lodówce.