Wykonanie
To moje pierwsze doświadczenie z
tortem bezowym.Nie jest on bardzo skomplikowany, jednakże wymaga trochę zaangażowania.Dobra
beza to wcale nie jest prosta sprawa, zwłaszcza gdy posiada siępiekarnik, z którym trudno się zaprzyjaźnić ;)Niemniej jednak z końcowego efektu jestem bardzo zadowolona, a szczególnie z masy nutellowej,którą pewnie jeszcze nie raz wykorzystam.Ponieważ tort
bezowy prezentuje się na
stole wyjątkowo okazale,jest to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta.

Składniki:5
białek220g
cukru (drobnego do wypieków)1 łyżeczka
octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej50g pokrojonych
orzechów włoskich300g
śmietanki 30%250g
serka mascarpone2 łyżki
amaretto2 łyżki nutelli2 łyżki
cukru pudru
Wykonanie:
Białka o temp. pokojowej ubić na sztywno. Teraz, ciągle ubijając dodawać kolejno po łyżce
cukru. Na koniec dodać
mąkę,
ocet i
orzechy. Dobrze wymieszać.Na papierze do pieczenia narysować dwa
okręgi o średnicy 23 cm. Na każdy wyłożyć połowę masy
białkowej.Piekarnik nagrzać do 180 C. Wstawić
bezy i zmniejszyć temp. do 150 st. Należy zwrócić uwagę, by
bezy za bardzo się nie rumieniły. Piec ok. 1 godz.Studzić w uchylonym piekarniku. Ja zostawiłam na noc.Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem na sztywno.Do
serka mascarpone dodawać po łyżce
amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.Do masy
serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej
śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze
śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej
śmietany.Kremem przełożyć blaty
bezowe. Dowolnie udekorować. Schłodzić kilka godzin. Przechowywać w lodówce.