Wykonanie
Przysmak dla miłośników
kawy, nie wymagający pieczenia.
Składniki:- dwa opakowania podłużnych
biszkoptów,- 4
jajka,- 0,5 szklanki
cukru,- pół kubka mocnej
kawy,- 4 łyżki
likieru amaretto- szczypta
soli,- 50 dag
sera mascarpone,- 2 łyżki
kakao do oprószenia.Wykonanie:1. Trzy czubate łyżeczki
kawy wsypuję do kubka i zalewam
wodą.2. Do
kawy wlewam
likier amaretto. Całość pozostawiam do ostygnięcia.3.
Żółtka oddzielam od
białek.
Żółtka ucieram z
cukrem, a do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywną pianę.4. Do utartych
żółtek dodaję
serek i miksuję. Następnie dodaję pianę z
białek i dokładnie wszystko mieszam.5.
Biszkopty nasączam w
kawie i układam na talerzu. Należy to zrobić szybko, żeby
ciastka się nie rozpuściły. Na warstwę
ciastek kładę masę
serową i drugą warstwę nasączonych
biszkoptów.6. Na końcu oprószam ciasto dwiema
kakao i wkładam do lodówki.Źródło przepisu: KUCHNIA POLSKA Domowe Wypieki Firma Księgarska Olesiejuk Sp. z o.o.