ßßß Cookit - przepis na Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Pizza na cieście francuskim to ekspresowy obiad dla każdego. Warto zrobić ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostało wiele okrawków wędlin, czy kawałków różnych rodzajów sera. Im bardziej zróżnicowane dodatki, tym smaczniejsza pizza. Polecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów sera lub żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je ketchupem. Ja użyłam domowego ketchupu z dyni i papryki – szczególnie polecam 🙂
Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem 🙂 Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem
Przepis na pizzę na cieście francuskim
Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
ketchup do posmarowania ciasta
100 g pieczarek
kilka plasterków szynki
garść zielonych oliwek
czerwona cebula
kulka sera mozzarella
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek startego żółtego sera
zioła prowansalskie
łyżka masła
Przepis
1
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle, na dużym ogniu do zrumienienia.
2
Piekarnik nastawiamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i smarujemy je ketchupem.
3
Na ciasto kładziemy kolejno kawałki sera mozzarella, szynkę, pieczarki, plasterki cebuli, oliwki i pomidorki.
4
Całość posypujemy ziołami oraz startym żółtym serem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.
Porady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, dajcie mu chwilę odpocząć. Gorącym ciastem francuskim można poparzyć sobie buzię 😉
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/12/pizza-na-ciescie-francuskim