Wykonanie
Pizza na cieście francuskim to ekspresowy obiad dla każdego. Warto zrobić ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostało wiele okrawków
wędlin, czy kawałków różnych rodzajów
sera. Im bardziej zróżnicowane dodatki, tym smaczniejsza pizza. Polecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów
sera lub
żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je
ketchupem. Ja użyłam domowego
ketchupu z dyni i
papryki – szczególnie polecam 🙂Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem 🙂 Im więcej kombinacji, tym więcej doznań
smakowych 🙂 Smacznego!Zobacz też:Ślimaczki z
ciasta francuskiego z
kiełbasą i
seremPrzepis na pizzę na cieście francuskimPorcji: 10 Czas gotowania: 30 minutSkładnikiopakowanie
ciasta francuskiegoketchup do posmarowania ciasta100 g
pieczarekkilka plasterków
szynkigarść zielonych
oliwekczerwona cebulakulka
sera mozzarellakilka
pomidorków koktajlowychkawałek startego
żółtego serazioła prowansalskiełyżka
masłaPrzepis1
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na
maśle, na dużym ogniu do zrumienienia.2Piekarnik nastawiamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i smarujemy je
ketchupem.3Na ciasto kładziemy kolejno kawałki
sera mozzarella,
szynkę,
pieczarki, plasterki
cebuli,
oliwki i
pomidorki.4Całość posypujemy
ziołami oraz startym
żółtym serem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.PoradyPo wyjęciu ciasta z piekarnika,
dajcie mu chwilę odpocząć. Gorącym
ciastem francuskim można poparzyć sobie buzię 😉