Wykonanie
Pikantny
makaron z
chili i
białą kiełbasą to ekspresowy pomysł na obiad. Nie wiem czy wiecie, ale
biała kiełbasa bardzo fajnie współgra z
pomidorowym sosem. Mogliście się o tym przekonać już przy przepisie
Makaron z
białą kiełbasą i
pomidorami .
Kiełbasa również nie wymaga długiego czasu obróbki i sama w sobie, nawet ugotowana w wodzie bez dodatków, ma ciekawy smak (jest dobrze doprawiona). Do
sosu pomidorowego w tym przepisie dodałam
papryczkę chili, aby nadała mu
ostrego smaku. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, jednak mimo wszystko nie będziecie przekonani do użycia
ostrej papryczki, doprawcie sos
słodką papryką w proszku. Smacznego!Zobacz też:Zapiekanka makaronowa z
mięsem mielonymMakaron z
bakłażanem i
boczkiemPorcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minutSkładniki5 białych surowych kiełbasek250 ml przecieru z
pomidorówświeża
papryczka chili3 ząbki
czosnkuśrednia
cebulagarść
natki pietruszkisól do smaku2 łyżki
oleju rzepakowegomakaronPrzepis1
Czosnek siekamy,
cebulę kroimy w kostkę, z
papryczki chili pozbywamy się pestek i kroimy drobno. Składniki podsmażamy na
oleju do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni.2
Kiełbasę wyciskamy z osłonek, rozdrabniamy i wrzucamy na patelnię. Kiedy
mięso się podsmaży dodajemy przecier z
pomidorów i dusimy około 15 minut. Na końcu doprawiamy do smaku
solą i dodajemy
natkę pietruszki.3Dusimy ponownie około 5 minut.
Makaron podajemy z dowolnym rodzajem
makaronu, posypany świeżą
natką pietruszki.

