ßßß
Przez Marzena 3 sierpnia 2018Nareszcie wymarzone ciasto Snickers . Próbowałam już wiele wersji tego ciasta, ale zawsze mi czegoś brakowało. Ten przepis jest dla mnie idealny. Ciasto przetestowane jest przez moją rodzinę i przyjaciół. Zdało egzamin na najlepsze wegańskie ciasto roku!!! Można je zrobić w dwóch wersjach - z karmelem lub bez. Ja lubię wersję bez karmelu, bo jest mniej pracochłonna i nie wymaga tyle cukru.Składnikidowolne masło orzechowe (ja użyłam masło z orzeszków ziemnych) - 300 mlmiód - 5-6 łyżekorzeszki ziemne - ok. 1 1/2 szklankipłatki kukurydziane - ok. 1 1/2 szklankiwegańska czekolada - 2 sztukiInstrukcjeMasło orzechowe rozpuszczamy wraz z miodem na małym ogniu.Dodajemy płatki kukurydziane starając się dokładnie je wmieszać w masę orzechową.Na blaszkę lub inne naczynie wyłożone papierem do pieczenia wykładamy masę kukurydziano - orzechową. Formujemy placek, na który wsypujemy orzeszki ziemne delikatnie wciskając je w masę orzechowo - kukurydzianą. Bardzo delikatnie solimy niewielką ilością soli. Ciasto wkładamy do lodówki.Jeżeli zdecydujecie się na karamel to jest to dobry moment, aby teraz go dodać i dopiero wstawić ciasto do lodówki.Rozpuszczamy czekoladę w garnku na małym ogniu z kilkoma łyżkami mleka lub wody. Wylewamy na wierzch ciasta snickers i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Jak zrobić karmel?1 puszka bardzo gęstego mleka kokosowego1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżka oleju kokosowegoW garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier ciągle go mieszając, potem dodajemy powoli mleko kokosowe (tylko jego gęstą część) i dalej ciągle mieszamy.Gotujemy około 20-30 minut, albo do momentu zgęstnienia. Pod koniec robienia karmelu dodajemy do niego olej kokosowy - całość należy dobrze wymieszać.5 gwiazdek, bazując na 2 ocenach