Wykonanie
Dzieciństwo to beztroski czas pełen zabawy i radości. Chciałbyś wrócić choć na chwilę do tych pięknych lat? To możliwe! Wystarczy, że przygotujesz deser, który często robiła Twoja babcia lub mama, ale w nowej, odmienionej wersji. Fit blok
czekoladowy z
pistacjami to nowoczesna odsłona przysmaku sprzed kilkudziesięciu lat. Sprawdź, jak go stworzyć, a z pewnością się nie zawiedziesz!Podstawowym składnikiem tradycyjnego bloku
czekoladowego jest
mleko w proszku, ale w przepisie na jego wersję fit nie znajdziesz tego składnika. W tej recepturze wykorzystano składniki, które pomogą Ci utrzymać linię, a do tego zapewnią maksimum przyjemności i przywołają wspomnienia. Jesteś ciekawy tego, jak przygotować fit blok czekoladowy? Przepis jest bardzo prosty. Sprawdź!Zanim przystąpisz do wykonywania tego deseru, wyjmij małą keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj
olejem kokosowym. Gotową formę wstaw do lodówki, aby się schłodziła.Składniki:200 g
czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,60 g
mleczka kokosowego,1 łyżka
syropu klonowego lub
miodu,60 g
masła orzechowego,60 g
nerkowców,1 i ⅓ łyżeczki erytrolu,1 łyżeczka
oleju kokosowego,szczypta
soli,do dekoracji: bardzo pokruszone
nerkowce.Wykonanie:
Pistacje pokrój na kawałki.
Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w garnku lub mikrofali. Kiedy będzie płynna, dodaj erytrol i wymieszaj. Następnie dodaj
masło orzechowe,
mleczko kokosowe oraz
syrop i
pistacje.Całość dobrze wymieszaj, a następnie przelej wszystko do wcześniej przygotowanej, schłodzonej foremki. Wierzch posyp pokruszonymi
nerkowcami i lekko przyciśnij. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Masa będzie gotowa, gdy stwardnieje.Blok
czekoladowy podziel na plastry i podaj na stół. Masz trudności z pokrojeniem deseru? Przed wykonaniem tego zadania rozgrzej nóż, np. trzymając go przez kilka minut we wrzącej wodzie.Jeśli chcesz urozmaicić smak dania, możesz dodać
bakalie, inne
orzechy lub
herbatniki. Dobrym pomysłem jest także ułożenie
ciasteczek na dnie i bokach foremki. Dzięki temu deser będzie bardzo ładnie prezentować się na
stole podczas przyjęcia urodzinowego lub rodzinnej uroczystości.Szukasz pomysłu na dobry prezent dla ukochanej osoby? Dobrym rozwiązaniem są własnoręcznie wykonane
czekoladki – od
serca dla
serca.Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego, wypróbuj ten przepis blok
czekoladowy w lekko odmienionej wersji. Zamiast keksówki wybierz silikonowe foremki na
lód. Posmaruj każdą
olejem kokosowym, a następnie włóż do nich masę
czekoladową. Na wierzch możesz położyć całe lub pokruszone
pistacje. Wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie każdą z nich zawiń w celofan, zawiąż wstążeczką i dodaj karteczkę z życzeniami. Pamiętaj o tym, żeby taki deser przechowywać w lodówce i wyciągnąć go przed samym wręczeniem ukochanej osobie. Takie
czekoladki to wspaniały upominek na urodziny lub podziękowanie.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/