Wykonanie
Przez Marzena 3 sierpnia 2018Nareszcie wymarzone ciasto Snickers . Próbowałam już wiele wersji tego ciasta, ale zawsze mi czegoś brakowało. Ten przepis jest dla mnie idealny. Ciasto przetestowane jest przez moją rodzinę i przyjaciół. Zdało egzamin na najlepsze wegańskie ciasto roku!!! Można je zrobić w dwóch wersjach - z karmelem lub bez. Ja lubię wersję bez karmelu, bo jest mniej pracochłonna i nie wymaga tyle
cukru.Składnikidowolne
masło orzechowe (ja użyłam
masło z
orzeszków ziemnych) - 300 ml
miód - 5-6 łyżek
orzeszki ziemne - ok. 1 1/2 szklanki
płatki kukurydziane - ok. 1 1/2 szklankiwegańska
czekolada - 2 sztukiInstrukcje
Masło orzechowe rozpuszczamy wraz z
miodem na małym ogniu.Dodajemy
płatki kukurydziane starając się dokładnie je wmieszać w masę
orzechową.Na blaszkę lub inne naczynie wyłożone papierem do pieczenia wykładamy masę kukurydziano -
orzechową. Formujemy placek, na który wsypujemy
orzeszki ziemne delikatnie wciskając je w masę
orzechowo - kukurydzianą. Bardzo delikatnie solimy niewielką ilością
soli. Ciasto wkładamy do lodówki.Jeżeli zdecydujecie się na karamel to jest to dobry moment, aby teraz go dodać i dopiero wstawić ciasto do lodówki.Rozpuszczamy
czekoladę w garnku na małym ogniu z kilkoma łyżkami
mleka lub
wody. Wylewamy na wierzch ciasta snickers i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Jak zrobić karmel?1 puszka bardzo gęstego
mleka kokosowego1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżka
oleju kokosowegoW garnku na małym ogniu rozpuszczamy
cukier ciągle go mieszając,
potem dodajemy powoli
mleko kokosowe (tylko jego gęstą część) i dalej ciągle mieszamy.Gotujemy około 20-30 minut, albo do momentu zgęstnienia. Pod koniec robienia karmelu dodajemy do niego
olej kokosowy - całość należy dobrze wymieszać.5 gwiazdek, bazując na 2 ocenach