Wykonanie

Brownie z solonym karmelem i
orzechami pekan smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami mocno czekoladowymi... Wiem, to
dziwne, ale słony karmel i orzeszki mają siłę przekonywania... Klasyczne połączenie, które nigdy nie wychodzi z
mody ;-).Składniki na brownie:180 g
masła300 g
gorzkiej czekolady 50%, posiekanej3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii220 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną
gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego, przestudzić.W naczyniu lekko roztrzepać
jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z
wanilii,
cukier, wymieszać. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej sos
czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.Masę
czekoladową przelać do formy o wymiarach 28 x 18 cm wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony
ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej przez noc.Solony
sos karmelowy:1 szklanka
cukru4 łyżki
wody120 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%30 g
masładuża szczypta
soliDo małego garnuszka wsypać
cukier, dodać
wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż
syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać
masło i
sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 1 minuty, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia pilnując, by nie stężał zbyt mocno przed polaniem ciasta.Dodatkowo:garść pokruszonych
orzechów pekan
płatki soli morskiejNa wystudzone brownie, jeszcze w formie, przelać
sos karmelowy, wyrównać. Posypać
orzechami pekan i
płatkami soli. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, ciasto będzie się lepiej kroiło. Wyjąć, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).
