Wykonanie
5 dag świeżych
drożdży1 szklanka
otrębów pszennych½ szklanki
płatków owsianych½ szklanki
siemienia lnianego½ szklanki
słonecznika½ szklanki pestek dyni2 - 2 i ½ szklanki
mąki pszennej ( ta ilość może się zmienić w zależności od tego, ile
mąki wchłonie
woda)- u mnie wystarczyło 450 ml i użyłam
mąkę chlebową pszenną typ 7502 łyżki
oliwy z oliweksól – czubata łyżeczkasuszona
bazyliaprzegotowana, ciepła
woda u mnie 3 szklanki tj. ml

Przygotowanie :Do dużej miski skruszyć
drożdże, zalać je około szklaną ciepłej (odjąć od tej ilości jak jest podana w przepisie), ale nie gorącej
wody. Mieszać łyżką drewnianą, aż
drożdże się rozpuszcząDo rozczynu
drożdżowego wsypać wszystkie ziarna i
płatki ( poza
mąką) i rozmieszać po czym dodać tyle
wody, żeby ziarna miały luz ( ma być to taka paćka, ale dość rzadka, żeby można było bardzo swobodnie mieszać łyżką; kiedy weźmie się tę mieszankę na łyżkę to się do niej nie klei tylko luźno spływa. Tu idealne proporcje nie są takie istotne, ten
chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko”Teraz dodać
oliwę i
sól, znowu wymieszać i dodać
mąkę – najpierw 2 szklanki. Jeśli ciasto stawia już duży
opór przy mieszaniu łyżką to już
mąki dość. Jeśli nie to powoli dosypujemy dalej. Ciasto powinno być gęste, ale na pewno nie będzie to klasyczna kula ciasta, nie da się go wyrabiać dłonią. I tak ma być! Ciasto musi się trzymać łyżki. Taka gęsta, ziarnista maźCiasto mieszamy łyżką jeszcze ze dwie minuty, po czym oprószamy delikatnie
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Uwaga, ciasto szybko i obficie rośnie!Kiedy ciasto urośnie przelewamy je do blaszki wyłożonej pergaminem, a na wierzch posypujemy świeżymi lub suszonymi
ziołami, ja posypałam
słonecznikiemChleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być zarumieniony).
Chleb dzięki ziarnom bardzo długo zachowuje świeżość.Moje uwagi:wg mnie
chleb za b. pachnie
drożdżami, w przepisie było ich 5 dagmoże gdyby użyć ich ciut mniej byłyby mniej wyczuwalne...ale czy by wyrósł?blaszki do wypieku
chleba smaruje zawsze
smalcempiekłam we foremce 30 cm x 13 cm