Jab�ecznik z budyniow� piank�

nazwa

Wykonanie

Przepyszny jabłecznik na kruchym spodzie z chmurką białkowo - budyniową. Oderwać się nie można od konsumpcji. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Thermo przepisy.pl .
Składniki na kruchy spód :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g cukru
200 g masła pociętego w niewielką kostkę
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
5 żółtek
Mąkę mieszamy z solą ,wysypujemy na blat. Dodajemy masło, siekamy nożem aż powstanie konsystencja grubo mielonej kruszonki, dodajemy żółtka, ponownie siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy w miarę szybko na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon, który dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą część zwijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Większą również zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej.
Kolejno schłodzonym w lodówce ciastem wykładamy równo spód formy o wymiarach ok 33x23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Nadzienie jabłkowe :
1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
W międzyczasie kiedy ciasto się chłodzi jabłka wkładamy do malaksera i szatkujemy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 8 minut.
Piana budyniowo-białkowa :
5 białek
100 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( 2x po 40 g )
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy stopniowo proszek budyniowy.
Kiedy spód się podpiecze wykładamy na jego wierzch odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Posypujemy wierzch jabłek cynamonem. Następnie równomiernie wykładamy piane budyniowo-białkową a na samą górę ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/3 cista z zamrażalnika.
Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika i dalej w temp. 180°C pieczemy ciasto przez 50 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2018/02/Jablecznik-z-budyniowa-pianka.html