Wykonanie
Przepyszny jabłecznik na kruchym spodzie z chmurką
białkowo - budyniową. Oderwać się nie można od konsumpcji. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Thermo przepisy.pl .
Składniki na kruchy spód :500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia130 g
cukru200 g
masła pociętego w niewielką kostkę2 łyżki gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
soli5
żółtekMąkę mieszamy z
solą ,wysypujemy na blat. Dodajemy
masło, siekamy nożem aż powstanie konsystencja grubo mielonej kruszonki, dodajemy
żółtka, ponownie siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy w miarę szybko na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon, który dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą część zwijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Większą również zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej.Kolejno schłodzonym w lodówce
ciastem wykładamy równo spód formy o wymiarach ok 33x23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Nadzienie
jabłkowe :1,5 kg
jabłek obranych i pokrojonych w ćwiartki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
cukruW międzyczasie kiedy ciasto się chłodzi
jabłka wkładamy do malaksera i szatkujemy na mniejsze kawałki. Dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.Kiedy ciasto się schłodzi wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 8 minut.Piana budyniowo-
białkowa :5
białek100 g
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru ( 2x po 40 g )
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami
cukier. Kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy stopniowo proszek budyniowy.Kiedy spód się podpiecze wykładamy na jego wierzch odciśnięte z nadmiaru soku
jabłka. Posypujemy wierzch
jabłek cynamonem. Następnie równomiernie wykładamy piane budyniowo-
białkową a na samą górę ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/3 cista z zamrażalnika.Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika i dalej w temp. 180°C pieczemy ciasto przez 50 minut.Smacznego :)