ßßß
Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą być miękkie. Odcedzić ziemniaki i podusić, zostawić do ostudzenia.Przygotowanie ciasta – do dużej miski pokruszyć drożdże, wlać olej, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać wszystko za pomocą miksera. Dodać mąkę i udukane ziemniaki. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć.
Wykonanie w thermomix, robić tylko z pół porcjiziemniaki przygotować jak wyżejdo naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, zmiksować obroty 4, czas 10 sekunddodać ziemniaki, mąkę, wyrobić ciasto czas 3,5 minuty, interwał, naczynie zamkniętewyjąć ciasto z naczynia, włożyć do miski, przykryć, odstawić na godzinę
Smażenie – olej wlać do miski, dodać kostkę smalcu i rozgrzać bardzo mocno. Nabrać ciasto na łyżkę lekko zanurzyć w oleju. Jak słychać że się pączek smaży i tworzą się bąbelki naokoło to znak że można już smażyć pączki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jak już olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku.
Wyciągać pączki łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pączki nadziewałam za pomocą szprycki. Do szprycki włożyć ugotowany budyń lub dżem i nakłuwając gorącego pączka wdusić nadzienie. Polukrować pączki, ja polałam lukier ze strony gdzie pączki były nakłute i wprowadzone nadzienie.Pączki są pyszne polecam.