Wykonanie
Lista składników1 kg oskrobanych
ziemniaków 1 kg
mąki 1
cukier waniliowy 1 szklanka
cukru 3/4 szklanki
oleju 4
jajka 10 dkg
drożdży [n] Dodatkowo
cukier puder do polania
marmolada ugotowany
budyń waniliowyPrzepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe
drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki
ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo.

Przygotowanie
ziemniaków –
ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie.
Ziemniaki muszą być miękkie. Odcedzić
ziemniaki i podusić, zostawić do ostudzenia.Przygotowanie ciasta – do dużej miski pokruszyć
drożdże, wlać
olej, dodać
cukier,
cukier waniliowy, wymieszać wszystko za pomocą miksera. Dodać
mąkę i udukane
ziemniaki. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć.

Wykonanie w thermomix, robić tylko z pół porcji
ziemniaki przygotować jak wyżejdo naczynia miksującego dodać
drożdże,
olej,
cukier,
cukier waniliowy,
jajka, zmiksować obroty 4, czas 10 sekunddodać
ziemniaki,
mąkę, wyrobić ciasto czas 3,5 minuty, interwał, naczynie zamkniętewyjąć ciasto z naczynia, włożyć do miski, przykryć, odstawić na godzinę

Smażenie –
olej wlać do miski, dodać kostkę
smalcu i rozgrzać bardzo mocno. Nabrać ciasto na łyżkę lekko zanurzyć w
oleju. Jak słychać że się pączek smaży i tworzą się bąbelki naokoło to znak że można już smażyć pączki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jak już
olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku.

Wyciągać pączki łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pączki nadziewałam za pomocą szprycki. Do szprycki włożyć ugotowany
budyń lub
dżem i nakłuwając gorącego pączka wdusić nadzienie. Polukrować pączki, ja polałam
lukier ze strony gdzie pączki były nakłute i wprowadzone nadzienie.Pączki są pyszne polecam.