ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, papryką i serem

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, papryką i serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
400 g kiełbasy śląskiej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
250 g makaronu penne (lub innego krótkiego)
120 g sera cheddar
do posypania przed podaniem
zielona cebula dymka
Wykonanie
ugotować makaron al dente w międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić papryki w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić paprykę i podsmażać ze 2 min. Następnie dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.
do kiełbasy z warzywami dodać ugotowany makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko oliwą na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
gotową zapiekankę posypać posiekaną, zieloną cebulą dymką i podawać
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/zapiekanka-makaronowa-z-kielbasa-papryka-i-serem