Wykonanie
Składniki400 g
kiełbasy śląskiej1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
papryka czerwona1
papryka zielona1 puszka
pomidorów1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
czerwonej papryki słodkiej3/4 łyżeczki
ziół prowansalskich1 łyżka
oliwy250 g
makaronu penne (lub innego krótkiego)120 g
sera cheddardo posypania przed podaniemzielona
cebula dymkaWykonanieugotować
makaron al dente w międzyczasie obrać i posiekać
cebulę.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić
papryki w kostkę.
Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół na patelni, na
oliwie podsmażyć moment
cebulę z
czosnkiem, po chwili dorzucić
kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić
paprykę i podsmażać ze 2 min. Następnie dodać
pomidory z puszki,
sól,
pieprz,
paprykę w proszku oraz
zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.do
kiełbasy z warzywami dodać ugotowany
makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko
oliwą na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach
ser cheddar i rozłożyć go równomierniewstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż
ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieggotową zapiekankę posypać posiekaną, zieloną
cebulą dymką i podawać
