ßßß
Jesień to czas, w którym królują u mnie zapiekanki. Przygotowuje się je w miarę szybko, potem wszystko ląduje w piekarniku a ja mam czas na inne sprawy. A najbardziej lubię te z dodatkiem buraków i ziemniaków. Tym razem jeszcze w naczyniu do zapiekania wylądowały kabanosy. Zapiekanka wyszła po prostu pyszna, wszystkie smaki wzajemnie się przeniknęły tworząc cudowne smaki. W zasadzie to możecie zapakować wszystko co lubicie. Tutaj naprawdę nie ma ograniczeń. Za oknem jakaś taka wieczna szarość, mgły to przynajmniej w mojej kuchni i na talerzu niech będzie kolorowo. I na waszych talerzach również.Miłego dnia słoneczka.Składniki:- 500 g upieczonych buraków- 1 kg upieczonych ziemniaków- 1 mała cukinia- 400 g dyni- 400 g pieczarek- 3 czerwone cebule- 2 marchewki- 120 g kabanosów (użyłam kabanosów Henryk Kania z linii Maestro)- sól, pieprz- suszone zioła (bazylia, oregano)- 3 łyżki oleju- 150 g startego żółtego seraDo przygotowania zapiekanki użyłam buraków i ziemniaków, które miałam wcześniej upieczone. Buraki i ziemniaki dokładnie umyłam i zawinęłam każdą sztukę osobno w folię aluminiową. Buraki ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika na 30 minut, temperatura 200 stopni. Następnie dodałam ziemniaki i piekłam jeszcze 30 minut. Warzywa wystudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je w plastry.Pieczarki pokroiłam na plastry i podsmażyłam je na patelni z łyżką oleju. Cukinię i dynię pokroiłam w plasterki, cebulę również. Kabanosy pokroiłam na kawałki. Marchewki pokroiłam w cienkie plasterki.Naczynie do zapiekania wysmarowałam olejem. Ułożyłam warstwowo połowę buraków, pieczarek, cukinii, dyni, cebuli, marchewki, kabanosów i ziemniaków. Polałam wszystko łyżką oleju i posypałam solą, pieprzem oraz ziołami. Następnie ułożyłam kolejną warstwę z pozostałych składników, polałam olejem i posypałam przyprawami.Włożyłam do piekarnika - 200 stopni i piekłam pod przykrywką 50 minut. Następnie posypałam serem żółtym i piekłam jeszcze 15 minut ale już bez pokrywki.Smacznego.