ßßß
Składniki:Ciasto:3 dag drożdży1 płaska łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli1 łyżka oleju1 szklanka mleka3 szklanki mąkiFarsz600 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki)koło 12 plasterków ulubionej wędliny15 dag sera mozzarela10 dag sera żółtegosól i pieprz do smaku3 łyżki przecieru pomidorowegobazylia, oregano, sólWykonanie:W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym.