Wykonanie
Dzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z
grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem
grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości
marki ePrezenty oraz Frisco,
Składniki:Ciasto:3 dag
drożdży1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli1 łyżka
oleju1 szklanka
mleka3 szklanki
mąkiFarsz600 gramów świeżych
grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki)koło 12 plasterków ulubionej
wędliny15 dag
sera mozzarela10 dag
sera żółtegosól i
pieprz do smaku3 łyżki
przecieru pomidorowegobazylia,
oregano,
sólWykonanie:W głębokiej misce mieszamy
drożdże z
solą i
cukrem aż staną się płynne. Dodajemy
olej i ciepłe
mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy
mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie
grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie smażymy na łyżce
oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy
mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy
sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki
szynki i
mozzarelli, kładziemy
grzyby, posypujemy
startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z
sosem czosnkowym lub
pomidorowym.