Wykonanie
Kiedy na stół wjeżdżają placki ziemniaczane, jestem w stanie zjeść ich niewyobrażalne ilości. Naprawdę. To takie danie, którego nigdy nie mam dość. Wiem, że niektórzy lubią je jeść ze
śmietaną, sosami lub...
cukrem. Każda opcja ma swoich zwolenników. Ja natomiast lubię je najbardziej w wersji najprostszej, bez dodatków. Choć przyznam, że nie pogardzę plackami posypanymi
cebulą pokrojoną w kostkę. Tym razem jednak pokombinowałam. Dodałam naprawdę sporo
marchewki, zrezygnowałam z typowych składników i upiekłam warzywa w piekarniku. Niestety nie miałam czasu na smażenie. Po wyjęciu z piekarnika, całość posypałam
rukolą i przygotowałam
jajko sadzone. Uwierzcie mi.. niebo w gębie!
Składniki:ok 5 dużych zmianiaków4 duże
marchewkisólpieprzoliwajajko sadzone (1 na jedną osobę)
rukolaWykonywanie:
Marchewkę i
ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nadmiar
wody odciśnij. Rozłóż warzywa na blaszce przypraw
solą i
pieprzem,
skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 30-40 minut. Tak aby warzywa były upieczone, uważaj żeby się nie spaliły. Po wyjęciu z piekarnika posyp
rukolą i ułóż
jajka sadzone. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!