Wykonanie
Zapraszam na kolejny przepis z
szafranem, szwedzkie bułeczki
szafranowe lussekatter . Podczas adwentu piekę kilka
razy szwedzkie bułeczki
szafranowe, które uwielbia cała moja rodzina. Jest to tradycyjny wypiek w Szwecji, który towarzyszy nam przez cały okres świąteczny. Dziś kolejny wariant tego
szafranowego wypieku tym razem w połączeniu z
cynamonem. Odbiegłam trochę od tradycji używając również
suszonej żurawiny zamiast
rodzynek.


Składniki: na 12 bułeczek25 g świeżych
drożdży250 g ciepłego
mleka90 g
cukruo,5 g zmielonego
szafranu1 łyżka gorącej
wody450 g
pszennej mąki50 g
masła, miękkiego½ łyżeczki
soligarść
suszonej żurawinyNadzienie3 łyżki
cukru1 łyżka
cynamonu100 g
masła, miękkiegoDodatkoworoztrzepane
jajko do posmarowania
cukier perła do posypania
Syrop3 łyżki
cukru2 łyżki
wody
Rozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku. Rozpuść
szafran w gorącej wodzie. Dodaj do rozczynu
cukier,
mąkę i
szafran. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego
masła i zagniataj do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto będzie lekko przywierać ale takie ma być. Nie dosypuj
mąki! Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o
boku 50 cm x 30 cm. Namocz
żurawinę w wodzie.

Wymieszaj składniki na nadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z
wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego
boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż
boku 25 cm na 15 pasków. Każdy pasek
zwiń w ósemkę, zwijając końce do środka lecz w przeciwnych kierunkach. Posmaruj bułeczki rozmąconym
jajkiem i posyp perłowym
cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez około 10-12 minut na złoty kolor. W międzyczasie zagotuj
cukier z
wodą. Kiedy
cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Wyjmij upieczone bułeczki i gorące posmaruj
syropem.
Syrop zatrzymuje wilgoć.
Szafranowe bułeczki będą długo świeże.Spara SparaSpara SparaSpara Spara Spara SparaSpara SparaSpara SparaSpara Spara