Wykonanie
Znacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące
migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z
kokosowych wiórków jak również nadziać nim
drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis,
drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze
cynamonowe ślimaczki pachnące
kardamonem i polane
migdałową tosca. Właśnie tak upieczone
cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne.

Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno czy jest to
drożdżowe z blachy czy też małe drożdżówki. Zapach
drożdżowego wypieku na długo zostaje w kuchni. Mój mąż po przyjściu z pracy już od drzwi był ciekawy co tak pachnie. Takie świeżo upieczone drożdżówki idą u nas jak
masło. Nie wiadomo ile bym ich upiekła, ich żywot jest jedynie jednodniowy. Nic
dziwnego drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu.

14 sztukSkładniki:150 g
masła250 ml ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży125 g
cukru½ łyżeczki
soli1
jajko + 1
jajko do posmarowania600 g
pszennej mąkiNadzienie50 g miękkiego
masła1 łyżka
cynamonu4 łyżki
cukruTosca70 g
masła75 ml
śmietanki, 36% tł.100 ml golden
syropu
Masło rozpuść w podgrzanym
mleku. Dodaj pokruszone
drożdże. Odważ
mąkę i
cukier. Wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Następnie dodaj
sól,
jajko i zagniataj dalej aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od naczynia ścianek. Zagniatam
drożdżowe przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut. W międzyczasie ugotuj nadzienie tosca. Do małego rondelka włóż
masło, golden
syrop i
śmietankę. Gotuj aż karmel stanie się lekko złoty. Dodaj
migdałowe płatki i gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby tosca się nie przypaliła. Zdejmij rondel z kuchni i przestudź karmel.Ciasto rowałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Wymieszaj miękkie
masło z
cynamonem i
cukrem. Posmaruj placek
cynamonowym nadzieniem i
zwiń w rulon. Pokrój na 14 kawałków o grubości 2 cm. Układaj drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam drożdżówki na dwóch blaszkach i miałam piekarnik nastawiony na termoobieg. Posmaruj drożdżówki rozmąconym
jajkiem. Na każdą połóż łyżkę nadzienia. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 15 – 20 minut. Jeśli pieczesz obie blaszki na raz to zamień je miejscami w połowie czasu pieczenia. Zmniejsz temperaturę jeśli bułeczki za szybko się rumienią. Piekarnik piekarnikowi nierówny. Upieczone bułeczki ostudź. Smacznego!