Wykonanie
Mam ogromną słabość do dań z Polski Wschodniej, w szczególności do baby ziemniaczanej . Żeby wyglądała ładniej zamiast na gładką masę ścieram
ziemniaki na tarce z dużymi oczkami.3000 g
ziemniaków600 g
boczku wędzonego3-4 średnie
cebule150 g
mąki pszennej3
jajkasól,
pieprznatka pietruszkikwaśna
śmietanaBoczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Kiedy
mięso jest już podsmażone dodajemy
cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż będzie złocista. Zdejmujemy patelnię z kuchenki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odlewamy nadmiar
wody. Masę ziemniaczaną łączymy z
mąką,
jajkami,
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy przesmażony
boczek z
cebulą i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wysokość około 3-4 cm. Pieczemy przez 60-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z kwaśną
śmietaną i
natką pietruszki. Baba najlepiej smakuje odpieczona następnego dnia, wtedy też dużo lepiej się kroi. Kolor baby zależy od rodzaju
ziemniaków. Jeżeli użyjemy odmiany, która nie ciemnieje baba nie będzie szara.