Właśnie tym mianem nazywamy babkę ziemniaczaną z boczkiem i ryżem. Jeżeli ktoś posiada urządzenie do mielenia ziemniaków to jest to szybki obiad, w przeciwnym wypadku trzeba się nieźle napracować podczas ścierania ziemniaków na tarce do warzyw.Składniki:- 1 kg ziemniaków- 2 cebule- garść natki pietruszki- 400 g boczku wędzonego- 2 woreczki ryżu- 2 jajka- sól, pieprz- 3 łyżki mąki pszennej- olej do posmarowania blachyPrzygotowanie:Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Ryż ugotować na pół miękko, dodać do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.