Wykonanie
Sałatka makaronowa z
serem feta i
granatem zagościła u mnie całkiem przypadkiem. Kiedyś, w luźniej rozmowie bliska znajoma poleciła mi ten przepis, za co bardzo dziękuję! 🙂 Przyznam się szczerze, że do przygotowania sałatki zbierałam się dość długo i trochę nie wierzyłam w połączenie składników. Zastanawiałam się, jak do
sera feta może pasować
granat, a do
granatu suszony
pomidor i
oliwki. Jednak połączenie fajnie ze sobą zagrało i stworzyło wypełniającą się, smaczną, ciekawą całość 😉 Podobnie miałam też z odkryciem połączenia
fety z
arbuzem, które mnie zachwyciło.Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minutSkładniki250 g
makaronu świderki150-200 g
sera typu
feta10
suszonych pomidorów w zalewie20 czarnych
oliwekpół
granata4 łyżki
oliwy z oliweknatka pietruszki do posypania (do ozdoby)Przepis1
Makaron gotujemy i studzimy.
Granata obieramy i oddzielamy od siebie
owoce.2
Ser i
pomidory kroimy w drobną kostkę, a
oliwki w plasterki.3Składniki mieszamy z
makaronem i doprawiamy
oliwą z oliwek.4Podajemy posypane
natką pietruszki.
Owoce dodawane do dań podkręcają ich smak, tak jak w tych przepisach na:
Kurczak w sosie
pomarańczowym z
sezamemSałatka z
kurczakiem i
grejpfrutem