Wykonanie
No i znowu
ciasteczka, wiem wiem nudna jestem z tymi
ciasteczkami, ale musicie mi wybaczyć, tak już mam. Zazwyczaj piekę je w weekend a te zrobiłam dosłownie przed chwilką i są takie pyszne, że muszę się nimi z
wami podzielić. Ciacha wyszły super w smaku, lekko słodkie z nutką solonych
orzechów ziemnych, które fajnie chrupią z
czekoladą.
Ciasteczka pewnie dzisiaj zostaną wszystkie zjedzone, bo chętnych na nie dość sporo. To ja zostawiam was z przepisem a sama biegnę do kuchni szykować obiadek, dzisiaj w planach pizza. Miłej niedzieli kochani.Składniki:- 200 g miękkiego
masła- 200 g
cukru- 2
jajka- 400 g
mąki pszennej- łyżeczka
proszku do pieczenia- 150 g solonych
orzechów ziemnych- 60 g
gorzkiej czekoladyMasło wkładamy do miski i miksujemy je razem z
cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy
jajka i dalej miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia,
orzechy i posiekaną
czekoladę i wszystko mieszamy łyżką a
potem ręką. Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone
ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte. Z podanej porcji wyszło mi 48
ciasteczek.Smacznego.