ßßß
Składniki:Jajka 2 sztMąka kokosowa 2 łyżkiMleko 150 ml (najlepiej kokosowe lub migdałowe)Nasiona chia 1 łyżkaOlej kokosowySyrop klonowy lub inny słód (opcjonalnie)Owoce do podania
Sposób przygotowania:Jajka łączymy z mąką, nasionami, chia, mlekiem i opcjonalnie syropem klonowym, ja syrop dodałam dopiero do mrożonych truskawek podgrzewając je na patelni. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Otrzymana masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodaj mąki, zbyt gęsta mleka. Placki kokosowe smażymy na oleju kokosowym, podajemy z ulubionymi owocami lub konfiturą. Moje śniadaniowe placki kokosowe podałam z „konfiturą” na ciepło z truskawek i odrobiny syropu klonowego, można dodać również łyżeczkę kakao, aby nieco zaspokoić chęć na czekoladę.
Placki kokosowe świetnie sprawdzą się jako śniadania czy też przekąska w ciągu dnia. Idealnie nadadzą się do szkolnego czy pracowniczego lunch box’a. Ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste, więc zachęcam do wypróbowania.
PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...