Wykonanie
Jakie było zaskoczenie i zadowolenie mojej córki gdy powiedziałam że na obiad będą
chipsy .To dla małej była ogromna nowość ponieważ podstawowe dnia staram się przygotować ze zdrowych składników a na kupne
chipsy pozwalam rzadko co innego gdy że zrobię je samaPrzejdźmy do dania:Na weekendowy , kolorowy i szybki obiad przygotowałam
ziołowe piersi kurczaka z młodymi
ziemniakami w formie zapiekanki.Przykryte wyśmienitą pierzynką z
serka Arla Apetina o smaku
musztardy i
miodu połączonego z ciągnącym się
serem żółtym , pierzynka nie potrzebowała nawet doprawiania , jej smak był akurat idealny..Zapiekankę wykończyły pokruszone
chipsy w dwóch kolorach i smakach :
paprykowym i
cebulowym.
Chipsy nie tylko nadały daniu ciekawego i oryginalnego smaku ale jak najbardziej cieszyły oczy atrakcyjnym kolorem.
Mięso ,
ziemniaki , sos ,
ser i nietypowy dodatek
chipsy – danie samo w sobie wyszło już bardzo syte ale możemy podać z nim pieczone
ziemniaki ,
sałatkę ze świeżych warzyw czy ulubiony sos do zapiekanek.Najważniejsze że bardzo smakowało mojej rodzinie. Córcia z niedowierzaniem zjadła porządny kawałek a mąż poprosił nawet o dokładkę




Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka6 średniej wielkości ugotowanych w mundurkach
ziemniaków ( użyłam
młodych)200g
sera żółtego pokrojonego w kostkę2 opakowania
serka Arla Apetina musztarda i
miód ( 125g . każdy)20g. pokruszonych
chipsów paprykowych
20g. pokruszonych
chipsów cebulowych4 łyżki
ziół włoskichświeżo mielony
czarny pieprzsólmasło do wysmarowania naczyniaPrzygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , odciąć błonki.Podzielić na pojedyncze piersi a następnie każdą przekroić na pół wzdłuż, oprószyć z obu stron
ziołami włoskimi ,
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem.
Ziemniaki pokroić w plastry , położyć na
mięsie.
Serki Arla Apetina wymieszać z
serem żółtym , pierzynkę serowa wyłożyć na
ziemniaki.Całość posypać pokruszonymi
chipsami.Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( Gdyby
chipsy za bardzo się przyrumieniały należy przykryć naczynie folią aluminiową)







Smacznego